Ungaria are o nouă cerere către Ucraina, arată presa internațională, care adaugă că cererea este inclusă printre cele 11 puncte pe care Ucraina le-a primit în ianuarie 2024. Până acum, nu se știau detalii în acest sens.
Ungaria face presiuni asupra Ucrainei
Budapesta solicită Ucrainei să admită că întreg teritoriul regiunii Transcarpatia, situată la granița nordică a României, este considerat „teritoriu tradițional maghiar”. Ungaria se referă și la zonele unde comunitățile maghiare nu au locuit niciodată.
Jurnaliștii raportează că o astfel de solicitare face parte din cele 11 puncte transmise Ucrainei în ianuarie 2024 de către Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei. Ele nu au fost făcute publice până acum.
La acea vreme, premierul maghiar Viktor Orbán a fost de acord să sprijine începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE. Totuși, a cerut în schimb ca autoritățile ucrainene să se angajează public să respecte aceste 11 cerințe.
Conform articolului, cel mai controversat punct este acordarea unui nivel special de protecție a drepturilor maghiarilor. Budapesta solicită recunoașterea automată a tuturor localităților din Transcarpatia ca fiind „tradițional maghiare”.
„Chiar și cele în care maghiarii nu au trăit niciodată din punct de vedere istoric. Motivul este că, în general, în regiunea Transcarpatică, conform recensământului din 2001 și din anii precedenți, ponderea maghiarilor era sub 10%”, se spune în articol.
Ce spune legislație din Ucraina?
Există o regulă conform căreia o localitate poate fi recunoscută ca reședința „tradițională” a unei minorități dacă, în ultimii 100 de ani, cel puțin 10% din populația totală a aparținut unui anumit grup etnic.
Guvernul lui Orban solicită însă abrogarea principiului normei de 10%.
O chestiune centrală în această dispută este insistența Ungariei ca Ucraina să se bazeze exclusiv pe datele recensământului din 2001 în ceea ce privește comunitățile maghiare din Transcarpatia. Asta cu toate că a fost înregistrată o scădere semnificativă a numărului acestora de la acea dată încoace.
Potrivit jurnaliștilor de la „Pravda europeană”, premierul Viktor Orbán și guvernul ungar sunt conștienți că ponderea populației maghiare în Transcarpatia a scăzut sub pragul critic de 10%.
Cu toate acestea, Budapesta vede o oportunitate istorică de a presa Ucraina să recunoască „maghiaritatea”.
Serviciul de presă al MAE al Ucrainei nu a făcut niciun comentariu oficial până în prezent.
Situația a fost intensificată și mai mult de declarațiile recente ale ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto. El a susținut „consensul de șase puncte” propus de China și Brazilia în cadrul conflictului ruso-ucrainean.