Ungaria intenționează să coopereze cu Croația pentru a crește capacitatea oleoductului de la Marea Adriatică, care aduce țiței non-rusesc în Ungaria, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în cadrul unui briefing.
MOL ar putea renunța la petrolul rusesc
Gergely Gulyas a declarat că guvernul a discutat strategia energetică pentru 2030 și că aceasta ar include posibilitatea ca rafinăria de pe Dunăre a grupului ungar de petrol și gaze MOL să poată procesa mai mult țiței non-rusesc.
Ungaria, țară fără ieșire la mare din Europa Centrală, este una dintre țările din regiune cele mai expuse la importurile de combustibil rusesc. Rafinăria MOL primește țițeiul prin intermediul conductei Drujba, transmite Reuters.
Acord important între Ungaria și Croația
Rețeaua Druzhba își are originea în Rusia și se ramifică în Belarus în Ucraina, unde se împarte din nou pentru a aproviziona mai multe țări din Europa Centrală și de Est care depind de ea, inclusiv rafinăriile din Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.
„Știm că, dacă acum nu ar mai veni țiței din Rusia, atunci transporturile ar putea veni doar pe mare, pe conducta Adriatică. Dar capacitatea acestei conducte este de doar 70%-80% din ceea ce ar fi necesar”, a declarat Gulyas în cadrul briefingului.
„Așadar, acesta este un proiect de o importanță deosebită, pe care Ungaria ar dori să îl implementeze împreună cu Croația”, a adăugat el.
Gulyas a declarat că energia nucleară, energiile regenerabile, inclusiv energia solară, și dezvoltarea rețelei naționale, vor fi în centrul strategiei pe care guvernul intenționează să o finanțeze prin recurgerea la fondul de redresare al Uniunii Europene, odată ce se va ajunge la un acord asupra banilor.
Bruxelles-ul a suspendat plata fondurilor UE către Ungaria din cauza unei dispute privind statul de drept, dar Budapesta speră să deblocheze fondurile până la jumătatea anului.
Ungaria importa 65% din petrolul rusesc
Ungaria importă 65% din petrolul său din Rusia prin intermediul oleoductului Prietenia, care trece prin Ucraina. Anterior, directorul general al celei mai mari companii de petrol și gaze din Ungaria, MOL, a declarat că, dacă petrolul rusesc ar înceta să mai curgă prin conducta Prieteniei, MOL nu ar putea asigura fizic nivelurile actuale de consum cu produse importate din alte părți.
După anunțarea embargoului petrolier impus de UE, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó, a declarat că Ungaria trebuie să se pregătească pentru toate scenariile, inclusiv pentru o situație în care livrările prin conducta Prietenia vor înceta.