Cablul submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră va avea o capacitate combinată de 3 gigawaţi

Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjiarto, a anunțat, sâmbătă, că proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră va avea o capacitate combinată de 3 gigawaţi şi va „stabili un record mondial în termeni de lungime”.

Potrivit spuselor sale, o companie italiană pregăteşte studiul de fezabilitate pentru proiect la un cost de 2,5 milioane de euro, acoperit de Banca Mondială, ce ar urma să fie încheiat până la finalul lui 2023, iar lucrările de construcţie vor dura „teoretic” alți trei/patru ani, relatează MTI.

A fost semnat Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi

Declarația sa vine în contextul în care premierul României, Nicolae Ciucă, preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au semnat, la Bucureşti, Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. La evenimentul respectiv au fost prezenți și președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Documentul este fundamentat pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Premierul României a precizat că prin acest document vom face mai bine faţă provocărilor care afectează securitatea energetică din UE.

„Semnarea acestui document reprezintă o etapă importantă, parte a eforturilor Uniunii Europene de creştere a rolului electricităţii verzi în combaterea efectelor încălzirii globale. Acesta va contribui inclusiv la întărirea rezilienţei sistemelor energetice. Acordul ne va permite, de asemenea, să facem faţă mai bine provocărilor comune care afectează securitatea energetică.

Aceste provocări sunt reprezentate de actuala criză energetică exacerbată de războiul neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, de efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiilor noastre, precum şi de presiunea inflaţiei. Sectorul energetic a fost puternic afectat de turbulenţele de pe pieţele energetice, de preţurile ridicate şi volatile la energie şi de insecuritatea energetică la nivel global”, a spus, sâmbătă, Nicolae Ciucă.