Ungurii de la MOL vor să cumpere afacerile din România ale rușilor de la Lukoil. Printre activele negociate între cele două companii se numără și concesiunea din Marea Neagră, din perimetrul Trident, și rafinăria din Ploiești. Statul român nu este de acord cu tranzacția.
MOL vrea să preia afacerea din România a companiei Lukoil
Compania ungară MOL, controlată de guvernul Orban, are în vedere achiziționarea unor active în România de la compania rusă Lukoil, conform unor surse oficiale care au făcut declarații pentru Economedia și G4Media.
Reprezentanții MOL România au afirmat pentru economedia.ro că explorează atât oportunitățile de dezvoltare organică, cât și cele anorganice. Totuși, aceștia nu au confirmat în mod explicit informația, dar nici nu au infirmat-o. În luna precedentă, purtătorii de cuvânt ai companiei ungare au declarat că MOL România se află într-o perioadă cu multe oportunități și că obiectivul companiei este să investească în inițiative de creștere care să servească interesele clienților săi B2B și B2C.
Sursele oficiale au explicat pentru Economedia și G4Media că negocierile dintre MOL și Lukoil sunt într-un stadiu incipient, iar detaliile tranzacției nu au fost încă stabilite. Achiziția ar putea include benzinării, depozite de combustibil și alte active relevante pentru expansiunea MOL în regiune.
Reprezentanții MOL au subliniat că strategia companiei se concentrează pe extinderea și consolidarea prezenței pe piețele din Europa Centrală și de Est. Aceștia au adăugat că orice decizie de achiziție va fi luată în conformitate cu obiectivele de creștere pe termen lung ale companiei și cu nevoile clienților săi.
Compania rusă este afectată de sancțiuni
Lukoil, una dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, a fost afectată de sancțiunile internaționale și de volatilitatea pieței de petrol, ceea ce ar putea fi un motiv pentru care ar fi dispusă să vândă activele din România. Achiziția acestor active de către MOL ar putea reprezenta o oportunitate strategică pentru compania ungară de a-și extinde operațiunile și de a-și întări poziția pe piața din România.
„Explorăm în permanență atât oportunitățile de dezvoltare organică, cât și anorganică și, cu siguranță, vom face tot posibilul pentru a avansa cu cele cu care identificăm sinergii. Vă mulțumim pentru întrebare și, în cazul în care vor avea loc achiziții specifice sau vor fi identificate alte oportunități de creștere, vom reveni cu informații detaliate” anunță MOL România.
Reprezentanții Lukoil România au refuzat să comenteze în legătură cu această informație. Conform surselor, transferul de active a fost „puternic descurajat” de statul român.
Executivul se opune acestei tranzacții din cauza suspiciunilor legate de acțiunile guvernului de la Budapesta, care ar putea ajunge să controleze atât o concesiune strategică de la Marea Neagră, cât și o parte semnificativă din piața de rafinare din România.
Anterior, BNR a respins o tranzacție similară, când OTP Bank din Ungaria a încercat să achiziționeze Banca Românească. În prezent, nu este clar dacă discuțiile dintre compania ungară și Lukoil continuă sau au fost întrerupte.
Ce afaceri derulează Lukoil în România
Compania rusă Lukoil deține concesiunea zăcământului de gaze Trident din Marea Neagră, cu rezerve estimate, dar neconfirmate, de 30 de miliarde de metri cubi. Anul trecut, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat continuarea programului de explorare de către Lukoil, deoarece rezultatele sondajelor de până acum nu au fost suficiente pentru a începe producția.
Concesiunea Lukoil, în care Romgaz are o participație de 12%, se află între concesiunile americane BSOG și cele ale OMV Petrom și Romgaz.
Este important de menționat că Romgaz are dreptul de preemțiune în cazul în care Lukoil decide să renunțe la concesiunea din Marea Neagră.
MOL este deținută în proporție de 30,49% de trei fundații controlate efectiv de guvernul ungar, conform agenției de rating Fitch.
MOL România și-a redus ușor cifra de afaceri cu 2%, la 9,1 miliarde lei anul trecut, în timp ce profitul a crescut cu 50%, ajungând la 243,3 milioane lei.
Compania rusă Lukoil este deținută privat, dar, ca orice afacere cu resurse naturale din Rusia, este de facto controlată de guvern.
Lukoil România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 11,1 miliarde lei, în scădere cu 17%, dar profitul a crescut cu 50%, ajungând la 353,6 milioane lei, în timp ce numărul angajaților a scăzut cu 60%, la 356.