Nu e uşor să fii un bancher central în Europa, în special pe timpul celei mai mari crize economice dintr-o generaţie, însă pentru Andras Simor, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, situaţia este mai proastă decât pentru majoritatea bancherilor. Şi nu este vorba doar de faptul că guvernul ungar condus de Viktor Orban a dat vina, printre alţii, pe Simor pentru stagnarea economiei din Ungaria, ci şi de faptul că executivul i-a redus acestuia salariul cu 75 la sută, scrie New York Times.
Guvernul ungar l-a atacat pe Simor pentru deţinerea unor investiţii offshore în Cipru pentru care, susţin surse apropiate discuţiei, executivul ar putea lua în considerarea varianta acuzaţiilor penale pentru a-l îndepărta din funcţie.
Care ar putea fi aceste acuzaţii este încă neclar, iar Simor susţine că nu există nicio bază pentru orice acuzaţii legate de activităţi ilicite.
Lupta pe care Orban a ales să o poarte cu guvernatorul băncii centrale – după ce a fost învestit la începutul acestui an pe baza unei campanii populiste care i-a adus o covârşitoare majoritate parlamentară – este puţin probabil să se limiteze la Ungaria.
Este vorba de o luptă mai amplă, care este de aşteptat să se poarte în decursul anului viitor, pe măsură ce majoritatea politicienilor europeni, urmând modelul Germaniei, vor încerca să impună disciplina fiscală cetăţenilor din ce în ce mai indisciplinaţi.
Pe de altă parte, Orban atinge vena profundă a resentimentului social în Ungaria, unde salariul mediu rămâne nu cu mult mai mare decât atunci când Ungaria a ieşit de sub dominaţia sovietică, în 1989. Critica adusă de premier băncilor străine, speculatorilor şi cel mai recent Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional a găsit un public pregătit într-o ţară care a experimentat cinci ani consecutivi de austeritate, impuşi de guvern.
Demonizarea lui Simor şi tăierea legăturilor cu FMI – pe care guvernul Orban le-a iniţiat în urmă cu două săptămâni, pe fondul unei dispute cu privire la modalitatea de a micşora deficitul – poate fi pe placul cetăţenilor maghiari, în special în condiţiile în care sunt prevăzute alegeri locale în această toamnă. Însă printr-o astfel de abordare guvernul ungar riscă să-şi alieneze aliaţii europeni şi investitorii străini, precipitând speculaţiile pe forint care au adus Ungaria aproape de faliment în 2008.
Din multe puncte de vedere, Simor, fost director la Deloitte&Touche din Ungaria este ţinta perfectă pentru guvernul lui Orban şi pentru abordarea sa naţionalistă.
Într-un interviu, Simor nu a dorit sa comenteze relaţia sa tensionată cu Orban, cu care nu s-a întâlnit încă de la schimbarea guvernului. Cu toate acestea, într-un recent comunicat de la ultimul său consiliu monetar, Banca Centrală a Ungariei şi-a făcut clară dezamăgirea în privinţa suspendării discuţiilor cu FMI şi cu Uniunea Europeană.
SURSA: Agerpres