Ministrul economiei, Gyorgy Matolscy, a propus duminică seara o lege care suspendă regula înscrisă în noua Constituţie care intră în vigoare în luna ianuarie 2012, potrivit căreia datoria publică nu poate depăşi 50% din PIB. ‘Potrivit acestei măsuri temporare, prevederile legate de reducerea nivelului datoriei se aplică începând cu bugetul pentru anul 2016’, se menţionează în proiectul de lege, fără să se ofere detalii asupra modului în care o prevedere constituţională va fi parţial suspendată.
Dar guvernul a negat luni orice schimbare de direcţie, anunţând într-un comunicat că va continua să reducă datoria publică aşa cum s-a prevăzut în ‘planul de convergenţă’ adoptat în primăvara acestui an cu scopul adaptării la normele zonei euro. Planul prevede reducerea datoriei publice la 64,1% din PIB până în anul 2015, dar guvernul crede că este puţin probabil ca Ungaria să adere la zona euro înainte de anul 2020.
Primul ministru Viktor Orban a declarat ‘război datoriei’, făcând din reducerea acesteia unul din principalele sale obiective, astfel încât l-a înscris chiar şi în Constituţie. În luna septembrie, el s-a pronunţat pentru noi măsuri de austeritate pentru ca datoria ţării să coboare sub pragul de 70% din PIB în anul 2012 şi la un nivel apropiat de 60% din PIB în anul 2014.
‘Această măsură nu este decât o capitulare imediată (a guvernului) în războiul pe care el însuşi l-a declanşat’, a comentat politologul maghiar Gabor Torok.
Parlamentul, unde partidul Fidesz al lui Viktor Orban deţine o majoritate de două treimi, ar trebui să înceapă joi dezbaterea proiectului de lege. Sub presiunea pieţelor financiare, guvernul ungar a mai făcut un viraj de 180 de grade şi luna trecută, solicitând Fondului Monetar Internaţional încheierea unui acord, după ce la revenirea sa la putere în anul 2010, Victor Orban a refuzat orice sprijin din partea acestui organism, argumentând că Ungaria se poate finanţa singură de pe pieţele internaţionale.
SURSA: Agerpres