Ungaria doreşte să fie o țară neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Budapesta a adoptat recent Strategia Naţională de Dezvoltare Curată, în cadrul căreia sunt analizate diferite oportunităţi cu privire la modul în care va putea fi îndeplinit obiectivul privind neutralitatea climatică.
Ungaria doreşte să fie o țară neutră din punct de vedere climatic până în 2050, ceea ce înseamnă că nu va emite mai mult dioxid de carbon decât pot absorbi pădurile sale, a declarat secretarul ungar de stat în Ministerul pentru Tehnologie şi Inovare, responsabil pentru economie circulară, energie şi politică climatică, Attila Steiner.
Declarația a fost făcută în cadrul conferinţei Sustainable World 2021, organizată cu sprijinul BCSDH (Business Council for Sustainable Development in Hungary) și în cooperare cu portalul Portfolió.hu.
Ungaria doreşte să fie o țară neutră din punct de vedere climatic. ”Tranziţia verde este o strategie profitabilă”
Secretarul de stat a menţionat că guvernul ungar a adoptat recent Strategia Naţională de Dezvoltare Curată, în cadrul căreia sunt analizate diferite oportunităţi cu privire la modul în care va putea fi îndeplinit obiectivul privind neutralitatea climatică până în 2050, prevăzut şi în legislaţia ungară, conform MTI.
Attila Steiner a precizat că tranziţia verde este o strategie profitabilă şi din punct de vedere economic, menţionând că este important ca toate acestea să fie realizate cu sprijin social.
Strategia Națională de Dezvoltare Curată analizează, printre altele, posibilitatea unor acţiuni timpurii şi a unor acţiuni amânate, a mai spus secretarul de stat, care a adăugat că în ambele cazuri numărul țintă poate fi atins.
În acest sens a menţionat că în cadrul acțiunilor timpurii ar trebui efectuate mai multe investiții în domeniul tehnologiilor care urmează să fie folosite mai devreme și care din această cauză vor fi mai scumpe, însă prin aceste tehnologii timp de zece ani ar putea realiza economii semnificative de costuri.
Ungaria a diminuat cu 32% cantitatea emisiilor de dioxid de carbon în comparaţie cu anul 1990
Potrivit datelor oficiale înregistrate în 2019, Ungaria a diminuat cu 32% cantitatea emisiilor de dioxid de carbon în comparaţie cu anul 1990.
În Uniunea Europeană există o diferenţă mare în ce priveşte reducerea emisiilor de dioxid de carbon, în acest sens liderii fiind Estonia, Lituania şi Letonia, în timp ce Ungaria se află în prima treime, cu 32%, a mai spus oficialul ungar.
Secretarul de stat a numit drept un rezultat faptul că Ungaria a reuşit să separe diminuarea emisiilor de dioxid de carbon de creşterea economică, iar reducerea cu 32% a emisiilor a fost obţinută pe lângă o expansiune economică importantă.
Referitor la finanţarea trecerii la o economie verde, Attila Steiner a spus că Ungaria a emis până acum trei obligațiuni verzi cu supra-subscriere semnificativă, iar dorinţa este continuarea programului de obligațiuni guvernamentale verzi și folosirea veniturilor astfel obţinute pentru implementarea proiectelor ecologice.