Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare pentru românii care călătoresc în Ungaria. Avertismentul vizează anumite restricții aplicate de autoritățile ungare. Despre ce este vorba mai exact?
Avertizare de călătorie pentru Ungaria. Restricții de circulație în contextul inundațiilor
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un avertisment pentru cetățenii români care intenționează să călătorească sau să tranziteze Ungaria, informându-i despre restricțiile de circulație ce urmează a fi aplicate de autoritățile ungare.
Aceste restricții vin în contextul creșterii semnificative a nivelului apelor Dunării, care a fost afectată de condiții meteo extreme.
Limitările de circulație vor afecta în special capitala Budapesta, pe căile de acces rutiere și pietonale din apropierea Dunării. MAE a subliniat că aceste măsuri sunt necesare din cauza temerilor cu privire la creșterea rapidă a debitului Dunării în următoarele zile, ceea ce pune în pericol infrastructura și siguranța publică.
„Restricțiile vor fi aplicate de autoritățile ungare pe fondul temerilor cu privire la creșterea semnificativă a debitului apelor Dunării în zilele următoare”, a transmis MAE.
Asistență consulară pentru cetățenii români
Cetățenii români care se află în Ungaria sau intenționează să călătorească în această țară pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale misiunilor diplomatice și consulatelor României în Ungaria:
- Ambasada României la Budapesta: +3613847689
- Consulatul General al României la Szeged: +3662424431
- Consulatul General al României la Gyula: +3666464579, +3666477147
Pentru situații de urgență, cetățenii români pot apela telefoanele de permanență:
- Ambasada României în Ungaria: +36305356912
- Consulatul General al României la Szeged: +36306777980
- Consulatul General al României la Gyula: +36306357181
Situația critică pe Dunăre
Potrivit Direcției Generale Naționale a Apelor din Ungaria, nivelul apei pe secțiunea maghiară a Dunării se schimbă foarte rapid și poate crește cu până la 120 de centimetri pe zi. Gabriella Siklós, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale, a avertizat că în următoarele 10 zile se va atinge mereu un vârf undeva pe secțiunea maghiară a Dunării, iar amenințarea creșterii nivelului apei este semnificativă.
În Budapesta, autoritățile sunt în alertă maximă, cu prognoze care arată că valul de inundații ar putea ajunge în zonele inferioare ale cheiului. Sute de militari au fost desfășurați pentru a ajuta la întărirea digurilor, iar premierul Viktor Orban și-a amânat toate angajamentele internaționale pentru a gestiona situația.
Armata, pregătită să intervină
Ministrul Apărării din Ungaria, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a declarat că armata Ungariei este pregătită să intervină, iar în prezent sute de militari sunt desfășurați pe diguri pentru a preveni inundațiile și pentru a proteja comunitățile locale.
În bazinul Vienei au căzut cantități mari de precipitații, ceea ce înseamnă că nivelul Dunării ar putea atinge cote similare cu cele din 2013, a transmis ministrul ungar.
De asemenea, nivelul râului Leitha, afluent al Dunării, a crescut rapid și ar putea atinge cote periculoase în zonele Mosonmagyaróvár, unde există riscul să se apropie de nivelurile înregistrate în anii 1997 și 2009.