Ungaria e pe drumul cel bun! Inflația ar putea să scadă considerabil spre sfârșitul anului

Ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

În zilele noastre, principala problemă a Ungariei este lipsa forței de muncă şi nu inactivitatea, ceea ce este foarte important din punctul de vedere al rezistenței economiei la criză. Rata de ocupare a forţei de muncă, care atinge niveluri-record, ar putea fi cheia unei creşteri ulterioare.

În vremuri de criză, opinia publică este de obicei cel mai mult interesată de trei lucruri, respectiv dacă oamenii vor mai avea locuri de muncă, pentru ce le vor ajunge salariile și dacă ar trebui să se pregătească pentru declinul economiei ungare, potrivit ediţiei de joi a ziarului ungar „Magyar Nemzet”, citat de cotidianul „Magyar Hirlap”.

Cheia unei creşteri ulterioare a economiei

Referitor la prima chestiune, datele recente nu lasă nici o îndoială. Potrivit celor mai recente statistici, publicate în luna noiembrie a anului trecut, peste 4,7 milioane de persoane muncesc pentru a șasea lună consecutiv, în timp ce până acum niciodată nu au fost atât de puține persoane în căutarea unui loc de muncă în Ungaria.

Sursa amintită mai menţionează că în 2022, salariul minim a crescut cu 19,5%, iar salariul minim garantat cu 18,7%, însă creșterea nu s-a oprit nici în acest an, în condiţiile în care salariul minim a crescut cu încă 16%, iar cel garantat cu 14%. Inflația a fost de 14,5% anul trecut și se așteaptă să ajungă la 15% în acest an. Cu toate acestea, obiectivul Cabinetului ungar este de a reduce deprecierea monedei naţionale la o singură cifră până la sfârșitul anului.

Inflația va scădea considerabil spre sfârșitul anului

De fapt, dacă totul decurge conform așteptărilor, Ungaria se află în această chestiune foarte aproape de vârf. Previziunile arată că inflaţia va atinge vârful în această lună, în ianuarie, după care din februarie se va produce o cotitură și există șanse mari ca nivelul acesteia să scadă sub zece la sută până la sfârșitul anului.

Perspectivele de creștere economică în Ungaria sunt, de asemenea, încurajatoare. Guvernul ungar nu numai că se străduieşte ca ţara să evite recesiunea, declinul, dar a stabilit ca economia să crească cu o rată mai mare decât în UE.

Iar acest lucru nu pare imposibil. Atât de mult nu pare încât creșterea produsului intern brut (PIB) de anul trecut a fost estimată la aproximativ 4,5%, ceea ce este cu aproximativ două puncte procentuale mai mare decât media zonei euro.