Premierul ungar Viktor Orban a avertizat joi împotriva creşterii presiunii migratorii la graniţa de sud a Ungariei şi a înmulţirii grupurilor organizate de migranţi care încearcă să intre în Ungaria, odată cu îmbunătăţirea vremii, relatează MTI.
În declaraţiile făcute presei la Roszke (sud), după ce a „inspectat” gardul de la graniţa cu Serbia împreună cu omologul său slovac Peter Pellegrini, Viktor Orban a remarcat între altele că felul în care este descrisă situaţia de la graniţa ungară în media internaţionale este lipsit de acurateţe, susţinând între altele că 95% dintre migranţii care sosesc la frontieră sunt „bărbaţi de vârstă militară”.
„În Europa este interzis să spui aşa ceva, dar este vorba de o invazie organizată”, a punctat Orban.
Subliniind că gardul de la graniţa sudică protejează şi graniţa Slovaciei, premierul ungar i-a mulţumit omologului său slovac pentru sprijinul acordat de ţara sa la apărarea frontierelor şi a precizat că l-a invitat să ia parte la „inspecţia” de la Roszke pentru că în ultima vreme numărul trecerilor ilegale a crescut.
100.000 de migranţi ar fi, în prezent, în drum spre Europa
Peste 5000 de migranţi au încercat să intre ilegal în Ungaria până acum în acest an şi multe alte grupuri organizate de migranţi se îndreaptă spre graniţă, a spus Orban. Potrivit acestuia, circa 100.000 de migranţi se află în momentul de faţă în drum spre Europa via ruta balcanică, iar dacă Ungaria le-ar permite, ar intra în ţară şi ar ajunge şi în Slovacia.
Prim-ministrul slovac a subliniat la rândul său importanţa protejării graniţei ungaro-sârbe, care este şi graniţa de sud a zonei Schengen, menţionând că şi Slovacia ar avea probleme dacă migranţii ar trece această frontieră. Slovacia se ocupă de protejarea graniţei sale estice, cu Ucraina, dar are nevoie de sprijinul Ungariei în ce priveşte frontiera de sud, a spus Pellegrini, potrivit Agerpres.
Viktor Orban a mai menţionat că şi cooperarea dintre Ungaria şi Serbia este una bună şi cele două ţări pot gestiona situaţia migranţilor printr-o cooperare corectă. Premierul ungar a explicat de asemenea că serviciile secrete ale ţării sale monitorizează situaţia şi au o imagine clară a „felului în care este organizată deplasarea migranţilor”. El a insistat că aceştia din urmă sunt susţinuţi de organizaţii care se prezintă drept ONG-uri, dar operează în mod similar grupărilor de trafic de persoane şi care dispun de resurse financiare semnificative şi capacităţi logistice considerabile.
Orban a notat, în răspuns la o întrebare, că Uniunea Europeană „nu va da niciun cent Ungariei pentru a finanţa gardul (de la graniţă) pentru că ne aflăm pe lista care nu trebuie”, adăugând că ţara sa a fost prima care a construit un astfel de gard, „aşa încât este inculpatul nr. 1.