Lidl Ungaria va raţionaliza din februarie vânzarea alimentelor de bază cu termen de garanţie de lungă durată şi ale căror preţuri au fost plafonate de guvernul ungar, informează portalul Pénzcentrum.
În data de 12 ianuarie, guvernul condus de Viktor Orbán a anunţat că va reglementa preţurile în cazul a şase produse de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui şi lapte de vacă cu 2,8% grăsime.
Guvernul din Ungaria a decis plafonarea preţurilor la produsele alimentare de bază
Dat fiind faptul că preţurile la energie au crescut în întreaga Europă, guvernul ungar a decis plafonarea preţurilor la produsele alimentare de bază, a informat Viktor Orbán, care a menţionat că aceste produse trebuie să fie în mod obligatoriu pe stoc.
Lidl Ungaria a stabilit acum cantitatea maximă care poate fi achiziționată la o singură cumpărătură: zahăr – 10 kg, făină – 10 kg, lapte UHT – 12 litri, ulei de floarea soarelui – 10 litri.
Potrivit lanțului de magazine cu discount, vor fi şi oferte cu reduceri suplimentare față de prețurile stabilite de autorităţi şi prevăzute de lege, astfel zahărul şi făina vor fi vândute cu câte 10 forinţi mai ieftin, laptele UHT cu 19%, iar uleiul de floarea soarelui cu 14-15% mai puțin.
La solicitarea ziarului ungar „Világgazdaság”, compania de cercetare de piață NielsenIQ a prezentat indicele comerţului cu amănuntul, iar din aceste date a rezultat că populaţia ungară a cheltuit într-un an 43,5 miliarde de forinţi pe lapte şi 39 de milioane de forinţi pe ulei de gătit, conform VILÁGGAZDASÁG.
Reamintim că, recent, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a transmis că Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării statului de drept, înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc în Ungaria pe 3 aprilie.
Lovitura cruntă pentru unguri! Va fi dezastru peste graniță
Totodată, oficialul european a subliniat faptul că este nevoie de o acțiune conform regulilor, iar data alegerilor nu poate să fie luată în calcul.
„Trebuie să acţionăm conform regulilor şi liniilor directoare şi nu ne putem ghida după datele alegerilor”, a indicat comisarul european. Precizările acestuia vin după o serie de întrebări din partea presei despre momentul în care Bruxellesul ar putea activa împotriva celor două ţări noul mecanism care permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene atunci când aceasta consideră că o ţară nu respectă ”statul de drept”.
Amintim faptul că tensiunile dintre Bruxelles și Ungaria, dar și Polonia sunt destul de vechi, iar în acest sens, guvernele de la Budapesta şi Varşovia au contestat acest mecanism la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), verdictul acesteia fiind aşteptat pe 16 februarie.