Ungaria este în continuare dependentă de gazul rusesc
Ungaria cutremură Europa! Aflat la București, Peter Szijjarto a spus că pentru țara sa, gazul rusesc încă este o necesitate.
Ministrul maghiar de Externe a criticat Bruxelles-ul pentru lipsa fondurilor de dezvoltare a infrastructurii. De asemenea, a afirmat că axa introdusă de Bulgaria pentru gazele ruseşti care trec pe teritoriul său ar putea reprezenta un pericol.
Țară fără ieșire la mare și dependentă energetic de alte state, Ungaria susține că singura soluţie pentru diversificare este interconectarea, dar rețeaua de sud-est a Europei are capacitate limitată, notează Antena 3 CNN.
„Din cauza infrastructurii de fapt, nu putem să evităm folosirea gazului rusesc. Dacă renunţăm la gazul rusesc, dacă renunţăm la livrările lor, pur şi simplu nu suntem capabili să aprovizionăm ţara.
Noua lege din Bulgaria impune o taxă suplimentară de zece euro pe gazul care vine din Rusia pe fiecare megawatt/oră, ceea ce poate fi un pericol pentru siguranţa aprovizionării, în cazul nostru şi al Serbiei, pentru că gazul vine Turcia, prin Bulgaria, prin Ungaria”, a declarat Peter Szijjarto.
Peter Szijjarto critică Bruxelles-ul pentru lipsa fondurilor de dezvoltare a infrastructurii
Oficialul maghiar a mai spus că toate statele din regiune ar trebui să convingă Comisia Europeană să acorde asistenţă financiară pentru dezvoltarea infrastructurii.
Potrivit lui Szijjarto, „pentru Ungaria, cel mai mare obstacol în calea diversificării este Bruxelles şi câteva state membre”.
În replică, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a creat o oportunitate pentru a elimina dependența față de gazul rusesc.
„Când vine vorba despre astfel de investiţii strategice, eu cred că şi Comisia Europeană şi actuala comisie şi viitoarea comisie trebuie să fie inţeleaptă şi să inţeleagă pur şi simplu că e o miză mult prea mare”, a declarat acesta.
Europa continuă să importe gaze din Azerbaidjan
România ar putea contribui la asigurarea securităţii energetice a Ungariei, odată cu transformarea industriei. În contextul în care Europa continuă importul de gaze din Azerbaijan, oficialii azeri estimează că volumul va crește.
Samir Valiyev, adjunctul ministrului Energiei din Azerbaijan, a declarat că „primul pas către extinderea acestui coridor şi creşterii cantităţii include o creştere de un miliard de metri cubi, prin Coridorul Sudic, către Italia şi extinderea ulterioară a gazoductului Trans-Adriatic.”
Dezvoltarea producției de gaz natural reprezintă o prioritate comună
Dezvoltarea producției de gaz natural și a capacității de transport în Sud-Estul Europei reprezintă o prioritate comună țărilor din regiune. Totodată, preocuparea pentru menținerea gazului drept combustibil de tranziție către energia verde este importantă, atât pentru România, cât și pentru Ungaria.
„Avem o agendă comună, pentru că putem avea o voce la unison la Bruxelles. Unde nu se înțelege foarte clar că nu se poate realiza tranziția verde doar cu energie verde. Ar fi prostesc să renunțăm și la gaze naturale și la alte resurse și să ne așteptăm să meargă bine. (…) Desigur ne place energia verde, aerul curat, dar sursele de aprovizionare cu energie trebuie să fie sigure”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul celei de a doua zile a Romanian International Gas Conference (RIGC).
Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.