Ungurii cutremură Europa! Europarlamentara maghiară Katalin Cseh rupe tăcerea într-un editorial scris pentru „The Guardian”. Aici, ea analizează cât de periculoasă este prietenia lui Orban cu Putin.
Ungurii cutremură Europa! Opinia europarlamentarei Katalin Cseh
Securitatea din Europa este în pericol. Aceasta este opinia europarlamentarei maghiare Katalin Cseh. Ea face acest anunț într-un articol cu mare vizibilitate, publicat de „The Guardian”. Potrivit oficialului, totul s-ar datora prieteniei premierului Viktor Orban cu Vladimir Putin. Ea cataloghează această apropiere drept o rușine.
Cseh își începe editorialul amintind că Vladimir Putin este „dat în urmărire pentru crime de război”. Nu oricum, ci „cu un mandat de arestare în vigoare emis de un tribunal internațional”. Ea spune că este total nepotrivit ca Orban să stea alături de el, ca „reprezentant al Uniunii Europene și al unui stat membru NATO”.
„Discuțiile directe dintre Orbán și Putin – prima lor întâlnire de după invazia totală a Rusiei în Ucraina – au survenit cu ocazia ceremoniei prin care China marca împlinirea a 10 ani de la lansarea “Inițativei Belt and Road” a Beijingului. Reuniunea de la Beijing oferea un tablou șocant: o întâlnire între niște lideri dictatoriali, printre care Putin și conducerea talibanilor, iar, în mijlocul lor, Orbán, premierul unui stat membru al UE care ar trebui să fie democratic”, spune europarlamentarul.
În urma acestei manifestări, Katalin Cseh consideră că este clar faptul că „Ungaria nu mai poate fi considerată ca numărându-se printre țările democratice”. Ea anunță că deși pericolul „reorientării lui Orbán spre tabăra dictatorială era clar”, nu mulți lideri europeni au luat această amenințare în serios. Astfel, nu au fost folosite mecanismele juridice care ar fi putut ajuta Ungaria să rămână pe calea democratică.
„Camaraderia dintre Orbán și Putin nu este doar rușinoasă, ci și alarmantă. Faptul că un membru al Consiliului European, care aprobă niște decizii cruciale în politica externă a UE, își oferă o asemenea companie, este extrem de îngrijorător.
La fel de îngrijorătoare este și lipsa de reacție a UE la comportamentul lui Orbán. Timp de un deceniu, UE a tot amânat vreo acțiune concretă. Nouă, cei din Parlamentul European, ne-au trebuit ani de neîncetate presiuni pentru ca forul executiv al UE (Comisia Europeană) să impună sancțiuni împotriva guvernului lui Orbán din cauza înfrânării democrației”, spune Cseh.
„Orbánismul” se poate extinde la nivel mondial
Europarlamentarul anunță că „Orbánismul” poate ajunge să fie un real pericol la nivel mondial.
„Populiștii de dreapta de-abia așteaptă să copieze manualul cu privire la modul de dezmembrare a democrației. Printre admiratori se numără fostul președinte al SUA, Donald Trump, care, recent, l-a lăudat pe Orbán, calificându-l drept un “om foarte puternic” (deși, ca să fim drepți, el a spus că (Orbán) ar fi “liderul Turciei”)”, scrie ea.
Katalin Cseh explică modul în care apropierea de Putin a lui Orban a venit într-un moment extrem de nepotrivit și dureros pentru Ungaria, cu „doar câteva zile înainte ca Ungaria să-și comemoreze revoluția din 1956”.
„Întrevederea dintre liderii unguri și ruși s-a înregistrat cu doar câteva zile înainte ca Ungaria să-și comemoreze revoluția din 1956 – istorica noastră luptă pentru libertate împotriva opresiunii ruse, pe care regimul lui Putin o consideră drept o “revoltă fascistă”. Demersul s-a dovedit o umilință de mari proporții, demonstrând cât de mică este suveranitatea pe care Orbán o reprezintă în cadrul acestei noi alianțe”, susține ea.
Europarlamentarul amintește că Orban deține un rol important la nivelul UE, cel de membru al Consiliului European. „Așadar, ce ar trebui să facă UE?”, întreabă Katalin Cseh. Ea susține că UE ar trebui să ofere mai puține fonduri Ungariei.
„Instituțiile europene trebuie să fie atente și să rămână ferme atunci când vor decide ca Ungaria să primească fonduri europene în valoare de 13 miliarde euro (11 miliarde lire sterline) – fonduri care acum sunt blocate din cauza încălcării statului de drept.
Luni, Orbán și-a înăsprit retorica în discursul rostit cu ocazia comemorării (revoltei din Ungaria, din 1956, n. red.), luând peste picior pretențiile UE în materie de stat de drept, asemănându-le cu reguli similare de pe vremea represiunii din perioada sovietică, impuse de organele Partidului Comunist”, scrie Cseh.
Posibile soluții pentru Uniunea Europeană
Tot ea amintește și de faptul că Orban a amenințat că nu își va retrage veto-ul în privința bugetului UE, dacă nu i se vor debloca fondurile.
„Potrivit tratatului, altminteri bazat pe o cooperare făcută cu bună credință, un asemenea demers ar fi complet ilegal, iar Comisia Europeană nu trebuie nicidecum să dea înapoi. Cei care extorchează revin mereu, ca să ceară tot mai mulți bani”, spune ea.
Europarlamentarul oferă și alte soluții către UE: sprijin pentru societății civile independente, dar și „eliminarea votului unanim în materie de politică externă”.
„Totodată, UE trebuie să ofere mai mult sprijin societății civile independente, care se opune administrațiilor locale din țară.
În sfârșit, este absolut necesară eliminarea votului unanim în materie de politică externă, după cum sugerează și o propunere franco-germană vizând reformarea UE. Un asemenea demers este crucial pentru a-I împiedica pe lideri să dispună de o putere exagerată și pentru a preveni infiltrarea vreunui ‘cal troian’ în UE.
Pe fondul unui peisaj politic tot mai periculos la nivel mondial, o acțiune rapidă și decisivă devine o necesitate. În joc este însăși securitatea noastră”, a concluzionat Katalin Cseh.