Viktor Orban a apărat cât a putut Ungaria în negocierile cu liderii europeni înainte de a accepta acordul de ajutor pentru Ucraina. Relaţiile dintre Budapesta și Kiev sunt deteriorate din cauza drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari care locuiesc în Ucraina.
Viktor Orban a cedat presiunilor
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că „s-a făcut zid” pentru țara sa. A făcut asta înainte de a accepta, joi, acordul UE pentru finanțarea Ucrainei.
El susține că a reușit să evite riscul de a pierde fondurile UE destinate Budapestei, care altfel „ar fi fost trimise Ucrainei”. Aceste informații sunt relatate de agențiile Reuters și MTI.
Liderii Uniunii Europene au convenit în unanimitate joi să acorde Ucrainei un pachet de 50 de miliarde de euro din bugetul comunitar. Acordul a fost și un mesaj pentru Statelor Unite. Politicienii americani sunt divizați în privința continuării susținerii Kievului în lupta sa împotriva invaziei ruse.
Președintele Joe Biden a sunat-o joi pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El a salutat „decizia istorică” a Uniunii Europene.
„Preşedintele Biden a lăudat sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Ucraina, care continuă să se apere împotriva agresiunii ruseşti şi să îndeplinească aspiraţiile euro-atlantice ale cetăţenilor săi”, în timp ce von der Leyen a subliniat „importanţa esenţială a sprijinului susţinut al Statelor Unite pentru Ucraina, care a fost indispensabil pentru eforturile Ucrainei” de a se apăra, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Ungaria și-a dat acordul surprinzător de repede. S-a întâmplat după săptămâni de rezistență din partea Budapestei, care a refuzat să trimită arme Ucrainei de la începutul războiului.
Relațiile dintre Ungaria și Ucraina au fost afectate de tensiuni legate de drepturile celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari care trăiesc în vestul Ucrainei.
La el acasă, premierul Orban se declară învingător. A fost un succes personal, spune el
Orban a declarat că acordul încheiat joi a fost unul bun și un succes personal. Premierul a declarat asta în interviul său obișnuit pe care îl acordă în fiecare vineri la radioul de stat, când se adresează publicului său intern.
„M-am făcut zid”, le-a spus Orban compatrioţilor vorbind despre opoziţia sa faţă de intenţiile celorlalţi lideri europeni.
„Dacă nu s-ar fi ajuns la acest acord şi Ungaria ar fi continuat să îşi folosească dreptul de veto, atunci cele 26 de state membre s-ar fi pus de acord, fără Ungaria, să trimită bani în Ucraina şi ar fi luat şi fondurile alocate Ungariei şi le-ar fi trimis şi pe acelea în Ucraina – de ce să fi fost bine?”, a declarat Orban.
„Noi nu trimitem arme (în Ucraina), ne luăm banii de la Bruxelles şi vom contribui la finanţarea civilă a Ucrainei”, a arătat premierul maghiar.
După ce a permis, în decembrie, accesul Ungariei la unele tranșe din fondurile UE destinate Budapestei, Comisia Europeană reține în continuare aproximativ 20 de miliarde de euro. CE îl acuză pe Orban că a afectat democrația și statul de drept din țară în cei 13 ani de când se află la putere. Guvernul său respinge aceste acuzații.
În interviul său de vineri de la radio, Orban a reiterat că ar trebui să înceapă discuții de pace între Ucraina și Rusia. Deoarece au trecut doi ani de la începutul războiului. Iar „timpul a fost de partea rușilor”, conform opiniei sale.
Premierul Ungariei a fost un critic vocal al sprijinului financiar și militar al UE pentru Kiev. Și a menținut legături cu Kremlinul de la invazia Rusiei în Ucraina vecină în februarie 2022.