Premierul maghiar Viktor Orban a declarat vineri, pe 13 octombrie, că Ungaria nu va permite niciun miting de susținere a "organizațiilor teroriste". Totul vine în contextul conflictului dintre Israel şi gruparea Hamas, considerată organizaţie teroristă.
Ungaria nu va permite mitinguri de susținere a „organizațiilor teroriste”
Vineri, pe 13 octombrie, premierul maghiar Viktor Orban a declarat la radioul public că Ungaria nu va permite niciun miting de susținere a „organizațiilor teroriste”.
Acesta a adăugat că toți cetățenii maghiari ar trebui să se simtă în siguranță, indiferent de originea sau credința lor.
Șeful Executivului de la Budapesta a vorbit, totodată, despre consecințele asupra Europei ale atacului Hamas asupra Israelului. Potrivit acestuia, „este şocant faptul că în întreaga Europă există mitinguri de simpatie care susţin teroriştii”, notează Reuters.
„Au existat tentative chiar şi în Ungaria. Dar nu vom permite mitinguri de simpatie care susţin organizaţiile teroriste, deoarece acest lucru ar implica o ameninţare teroristă pentru cetăţenii maghiari”, a mai spus Viktor Orban.
Israelul va elibera ostaticii luați de Hamas
Vă amintim că în cadrul unui discurs ținut după învestirea guvernului de unitate al Israelului, premierul Benjamin Netanyahu a vorbit despre ostaticii luați de Hamas. Acesta a spus că „nu vom slăbi eforturile de a-i aduce înapoi acasă”.
Referindu-se la Hamas, acesta le-a cerut țărilor care „menţin prezenţa” să suporte sancțiunile.
„Ne aşteaptă zile grele”, a spus Netanyahu la finalul discursului.
„Puterea voinţei şi rezistenţa sunt sinonime poporului evreu. Ne vom ridica şi la înălţimea acestui test, deşi este aproape prea greu de suportat. Ziua de Sabat din 7 octombrie va rămâne întipărită ca o zi blestemată şi întunecată în analele naţiunii. Pentru noi, poporul evreu, este cea mai cumplită zi de la Holocaust încoace. (…)
Îi vom găsi pe aceşti criminali blestemaţi (…) cu toată forţa şi îi vom învinge. Îi vom şterge de pe faţa pământului. Va veni timpul când vom reconstrui comunităţile distruse. Vom reconstrui zona din jurul Fâşiei Gaza şi o vom restabili ca o zonă înfloritoare şi prosperă. (…)
Prieteni, ne aşteaptă zile grele, dar nu vom fi descurajaţi şi nu vom ceda”, sunt câteva dintre fragmentele discursului premierului israelian, redate de The Guardian.
Armata Israelului a cerut relocarea a 1,1 milioane de palestinieni din Gaza
Vineri dimineață, pe 13 octombrie, Armata Israelului a informat că 1,1 milioane de palestinieni din Gaza ar trebui să fie relocaţi în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU. Totodată, palestinienii se tem că acesta ar putea fi un precursor al plănuitei ofensive terestre israeliene, notează Reuters.
Armata israeliană nu a oferit detalii despre avertizare, care vine după ce Israelul a masat tancuri în apropierea graniţei cu Gaza şi a desfăşurat lovituri aeriene în enclava palestiniană.
„Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o asemenea mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare”, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU.
Acesta a adăugat că „Naţiunile Unite fac apel ca un astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând astfel transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate.”
Stephane Dujaricc a adăugat că ordinul armatei israeliene se aplică, de asemenea, angajaţilor ONU şi celor adăpostiţi în spaţii ale ONU, inclusiv şcoli, centre de sănătate şi clinici.
Deocamdată, Misiunea Israelului la Naţiunile Unite nu a răspuns solicitării de a comenta.