Ungaria face jocurile în Europa: Șantajul lui Viktor Orban scapă de sub control!

Ungaria, Viktor Orban

SURSA FOTO: Facebook

Politico a realizat un articol în care analizează jocurile lui Viktor Orban și efectele acestora în UE. Potrivit publicației, acțiunile de „șantaj” ale premierului maghiar sunt „scandaloase”, însă dau roade.

Acțiunile lui Viktor Orban provoacă frustrare la Bruxelles. Decizia Comisiei Europene de a debloca fonduri de coeziune în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria a rănit mândria autorităților europene.

Viktor Orban provoacă frustrare la Bruxelles

Fondurile au fost deblocate astfel încât premierul din Ungaria să nu mai obstrucționeze negocierile de aderare cu Ucraina. Potrivit unui articol realizat pentru Politico de Dalibor Rohac, de la American Enterprise Institute din Washington DC, unii au acuzat Comisia Europeană că și-a abandonat atribuția de „gardian” al tratatelor UE.

Astfel, susține Dalibor Rohac, CE a devenit „cățelușul statelor membre”, după cum a spus europarlamentara Sophie in ‘t Veld.

Daniel Freund, colegul ei din grupul Verzilor, este de părere că strategia ar fi nesustenabilă. În opinia lui, Viktor Orban mai are „72 de ocazii de a folosi veto contra aderării Ucrainei la UE”.

„Orbán încă mai are 72 de ocazii de a folosi veto contra aderării Ucrainei la UE. Și știe bine ce preț are. Și nu va lăsa la preț”, a susținut Daniel Freund.

Premierul maghiar a primit noi critici

Dalibor Rohac a lansat apoi un mesaj dur la adresa premierului maghiar. În opinia lui, „șantajul lui Orbán scapă de sub control”. Mai mult, acesta l-a acuzat pe Viktor Orban că este „un actor de rea credință” și „un agent infiltrat în UE al președintelui rus Vladimir Putin”.

Premierul maghiar s-ar folosi de fondurile UE „pentru a se fortifica și mai mult la putere”, a susținut Dalibor Rohac.

Chiar și așa, apelul de a-i fi retras Ungariei dreptul de vot în Consiliul European nu ajută cu nimic, a mai spus Rohac.

„Totuși, și tentativa de a remedia situația prin darea CE în judecată și apelul de a-i fi retras Ungariei dreptul de vot în Consiliul European sunt detașate de realitate – și nu ajută cu nimic”, a scris acesta, potrivit sursei menționate.

Dalibor Rohac l-a citat apoi pe Daniel Freund, care susținea că „mai sunt pe drumul de parcurs multe răscruci la care Ungaria va putea deraia aderarea Ucrainei”.

Potrivit acestuia, CE abia a început procesul de „scanare” a legislației ucrainene, care durează în mod normal 1-2 ani. După aceea, UE va trebui să adopte o poziție comună de negociere.

Închiderea fiecărui capitol de negociere, în total 35, va necesita aprobarea unanimă a statelor membre.

„Chiar dacă am da deoparte perspectiva inevitabilă ca și alte state să obiecteze față de progresul Ucrainei în perioada negocierilor, ideea că UE poate ocoli problema ungară prin văduvirea Budapestei de dreptul de vot e o fantezie.

Utilizând Articolul 7 în acest sens, ar fi nevoie de decizia unanimă a tuturor celorlalte state – inclusiv a Slovaciei aflată sub controversatul premier Robert Fico, a României controlate de coaliția ei reacționară de guvernare, dar și a oricărui alt guvern care ar mai putea avea temeri bine întemeiate că ar putea fi următorul”, a completat Dalibor Rohac.