Viktor Orban a declarat că doreşte să facă din problema migraţiei un punct central al viitoarei preşedinţii a Ungariei la UE. Totodată, premierul maghiar a spus că salută poziţia cancelarului german Olaf Scholz, conform DPA.

Viktor Orban salută poziţia cancelarului german Olaf Scholz

Premierul maghiar s-a referit la faptul că Scholz ia în calcul opţiuni de externalizare a procedurilor de azil către ţări din afara UE.

Amintim că declarația a venit în contextul în care Ungaria va prelua preşedinţia prin rotaţie a UE la 1 iulie de la Belgia pentru şase luni.

Ungaria implementează deja o politică prin care cererile de azil sunt examinate în ţări terţe

Potrivit explicațiilor oferite de Orban, Ungaria implementează deja o politică prin care cererile de azil sunt examinate în ţări terţe.

De exemplu, unele cereri sunt examinate la ambasada Ungariei din Belgrad, înainte de a da solicitanţilor undă verde pentru a intra în ţară.

Viktor Orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Tensiunile din Ungaria și Bruxelles s-au accentuat

Amintim că tensiunile din Ungaria și Bruxelles s-au accentuat în ultima vreme. La jumătatea lunii iunie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat Ungaria să plătească o amendă forfetară de 200 milioane de euro, respectiv 216 milioane de dolari.

A fost aplicată și o amendă de un milion de euro pentru fiecare zi în care nu-şi modifică legislaţia. Sancțiunea a sosit după ce Budapesta a ignorat o condamnare anterioară pentru încălcarea legislaţiei UE privind protecţia migranţilor.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) susține că Ungaria a omis în mod deliberat să pună în aplicare o hotărâre din decembrie 2020 privind protecţia internaţională a migranţilor.

Budapesta are o relaţie complicată cu instituţiile UE în ceea ce priveşte statul de drept

Poziţia de preşedinte al Consiliului UE este în mare măsură birocratică şi implică stabilirea unor agende de întâlnire şi orientarea discuţiilor politice către o decizie, uneori găsirea unui compromis între statele membre ale UE atunci când nu există un consens clar, potrivit sursei menționate.

Ungaria a promis să fie un mediator corect. DPA notează că Budapesta are o relaţie furtunoasă cu instituţiile UE în ceea ce priveşte statul de drept şi problemele legate de corupţie.