Alertă la granița României! Ungaria a descoperit un focar de H5N1
Alertă la granița României! Ungaria a raportat descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o fermă din nord-vestul țării, a informat joi Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (WOAH).
Potrivit Reuters, WOAH a informat că virusul a fost detectat la o fermă din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, citând autoritățile locale. Județul se învecinează cu județul Satu Mare din România.
De obicei, gripa aviară se manifestă toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare venite din Asia în Europa. Țările care descoperă boli animale periculoase, ca de exemplu pesta porcină sau gripa aviară înalt patogenă, sunt obligate să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.
Până în prezent, nu au existat cazuri raportate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni. Cu toate acestea, descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare. Fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.
Focare de gripă aviară înalt patogenă în România și Bulgaria
Amintim că Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor a anunțat vineri, 27 octombrie, că România şi Bulgaria au raportat focare de gripă aviară înalt patogenă în rândul păsărilor de curte.
Anunțul a venit în contextul în care Europa se confruntă cu o recrudescenţă sezonieră a acestei boli, conform Reuters.
Sursa menționată amintește că răspândirea gripei aviare a stârnit îngrijorări în rândul guvernelor şi al industriei avicole. În ultimii ani, boala a făcut ravagii în efectivele de păsări din întreaga lume.
Astfel, a fost perturbată aprovizionarea. Simultan, a crescut riscul de transmitere la om, dar și preţurilor la produsele alimentare.
În România, virusul H5N1 a fost detectat într-un efectiv de 120 de păsări de curte în satul Ţigăneşti, în apropiere de graniţa cu Bulgaria.
Virusul a provoat moartea a 28 de păsări, a declarat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
La începutul acelei săptămâni, Bulgaria a raportat focare de gripă aviară de tip H5 în două ferme avicole. Informațiile au fost publicate de WOAH într-un comunicat separat.
Un focar din Malko Konare, în regiunea Pazardjik, a ucis 380 de păsări dintr-un efectiv de 171.911. Simultan, un alt focar din Debeleţ, în regiunea Veliko Târnovo, a ucis 5.420 de păsări de curte din 395.045, a declarat WOAH. Mai multe puteți citi aici.