Ungaria își propune să rezolve printr-un program ambițios o problemă cu care s-a confruntat și România și căreia nu i-a găsit încă o soluție, atrăgând criticile organismelor europene. La rândul său, Budapesta a plătit până acum peste 30 de milioane de euro, în chestiunea în speță.
Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri un program ambiţios de construcţie a unor penitenciare, pentru a pune capăt valului de procese costisitoare intentate de deţinuţii care se plâng de supraaglomerare şi condiţii inumane.
Orban i-a acuzat pe avocaţi că au exploatat condiţiile respective intentând 12.000 de procese împotriva statului ungar pe motiv de încălcare a standardelor Uniunii Europene privind închisorile. Acţiunile judiciare respective s-au soldat cu acordarea unor despăgubiri totale de 10 miliarde de forinţi (circa 33 de milioane de euro).
Critici la adresa politicilor guvernamentale
„N-am vazut în viaţa mea aşa afaceri cu închisorile. E uluitor”, a declarat premierul postului public de radio MR1, anunță Agerpres, citând presa europeană.
Orban a fost criticat de multe ori de UE şi de apărătorii drepturilor omului pentru presupusa erodare a statului de drept după ce a ajuns la putere în 2010.
Săptămâna trecută, jurişti de marcă şi-au exprimat dezacordul faţă de sugestia premierului că guvernul ar putea să nu execute sentinţele judecătoreşti privind despăgubirea deţinuţilor. Ulterior, executivul de la Budapesta a indicat că va plăti sumele respective.
Ungaria nu a achitat unei comunităţi de romi o despăgubire în valoare de 100 de milioane de forinţi pentru segregare ilegală într-o şcoală din estul ţării.
Retorică populistă
Vineri, Orban a susţinut că decizia şcolii respective de a-i separa pe elevii romi de ceilalţi a constituit o încercare de a opri retragerea copiilor din şcoală din cauza comportamentului necorespunzător, adesea violent al comunităţii locale de romi.
„Cei din Gyongyospata care nu sunt romi au început să simtă că trebuie să dea înapoi şi să-şi ceară scuze, deşi ei sunt majoritari. Simt că se află într-un mediu ostil în propria lor ţară”, a arătat premierul.
Retorica populistă a lui Orban privind minorităţile etnice, statul de drept şi libertăţile civile a fost unul din motivele pentru care Partidul Popular European (PPE) a decis miercuri să menţină suspendarea din rândurile sale a formaţiunii ungare de guvernământ Fidesz, arată sursa citată.