Un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta a declarat sâmbătă că a început deja vaccinarea personalului medical. Ungaria a primit primul transport de vaccin anti-coronavirus sâmbătă de dimineață, iar primele vaccinuri au fost livrate la principalul centru anti-COVID-19 din capitala țării.
Autorităţile ungare au început sâmbătă vaccinarea anti-coronavirus cu vaccinul Pfizer-BioNTech a angajaţilor din sectorul medical, cu o zi mai devreme decât în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, transmite Reuters.
Ungaria a primit primul transport de vaccin anti-coronavirus sâmbătă dimineaţa, iar dozele ajung pentru vaccinarea a 4.875 de oameni, a relatat agenţia publică MTI.
Personalul medical, primul vizat
Vaccinurile au fost transportate la Budapesta sub escorta poliţiei.
„Am început vaccinarea personalului medical, potrivit unui plan prestabilit”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, sub formă de răspuns la întrebările adresate de Reuters.
Primele vaccinuri sunt livrate la principalul centru anti-COVID-19 din Budapesta, Spitalul Central Del-Pest, iar după-amiază alte doze vor ajunge la încă un spital important din Budapesta, a relatat MTI.
Începând de duminică, numeroase ţări din UE – printre care Franţa, Germania, Italia, Austria, Portugalia şi Spania – intenţionează să înceapă vaccinarea în masă.
România începe campania de vaccinare în același timp cu celelalte state UE
Premierul român Florin Cîțu a declarat sâmbătă că România poate accesa, pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, un număr de 10 milioane de vaccinuri.
Cîțu a mai spus că startul campaniei de vaccinare este un moment important, care a fost așteptat de un an de zile.
”Campania de vaccinare începe în același timp în România și în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Avem totul pus la punct. Este un moment important, îl așteptăm de un an de zile”; „apariția vaccinului într-un timp record va ajuta la eradicarea pandemiei într-o perioada cât mai scurtă, sper eu; în completarea măsurilor pe care le avem, vaccinul vine să ajute la acest lucru.”, a declarat Premierul sâmbătă, la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, unde a asistat la sosirea primei tranșei de 10.000 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 de la BioNTtech/Pfizer.
Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească șansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului.