Astfel, bancnotele învelite într-o peliculă retractilă vor fi înmagazinate într-un container timp de două săptămâni şi apoi vor fi supuse unui tratament termic la temperaturi de între 160 şi 170 grade Celsius, potrivit portalului hvg, citat de EFE marţi.
Ungaria este prima ţară europeană care utilizează această tehnologie, aplicată deja în China şi Coreea de Sud, pentru a evita contagierea cu noul coronavirus prin intermediul banilor, informează agerpres.
Potrivit unui studiu elaborat de epidemiologi ai guvernului chinez, coronavirusul poate trăi „mai multe zile” pe suprafeţele infectate cu picături respiratorii, inclusiv pe hârtie, ceea ce sporeşte riscul de contagiere, dacă o persoană le atinge şi duce apoi mâna la gură sau la nas.
Cum supraviețuiește coronavirusul
De asemenea, potrivit aceluiași studiu, timpul în care coronavirusul supravieţuieşte pe o suprafaţă depinde de factori precum temperatura: de exemplu, la 37 de grade poate trăi între două şi trei zile pe suprafeţe ca sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia.
Concluziile celor care au realizat studiul au fost că virusul poate supravieţui în aer cel puţin 30 de minute şi se poate răspândi la o distanţă de până la 4,5 metri.
Până în acest moment, în Ungaria au fost confirmate 12 cazuri de coronavirus.