Ungaria nu va mai folosi combustibil din Rusia la centralele nucleare
Ungaria nu va mai folosi combustibil din Rusia pentru centrala nucleară din orașul Paks, județul Tolna. Anunțul a fost făcut de către premierul Ungariei, Viktor Orban.
În cadrul unei reuniuni cu ușile închise, el a dezvăluit un plan în 15 puncte pentru consolidarea Ungariei. Planul său include schimbări care „ar trebui să facă din Ungaria un stat independent din punct de vedere energetic“.
„Avem nevoie de autosuficiență energetică, care se bazează pe faptul că Pakș va folosi combustibil francez în loc de cel rusesc”, a spus el, potrivit agenției de presă Bloomberg.
Ungaria, acuzată pe nedrept că este prietena Rusiei
Declarația sa a fost făcut la scurt timp după ce ministrul de Externe din Ungaria, Péter Szijjártó, a zis că este nedrept că Ungaria e acuzată că este prietenă cu Rusia. Anunțul său a fost făcut, miercuri, la Forumul Economic de la Karpacz, Polonia.
El a anunțat atunci că Ungaria nu are nevoie de la nimeni de lecţii despre libertate şi istorie. Péter Szijjártó a acuzat, în același timp, Uniunea Europeană (UE) că nu a făcut nimic pentru a dezvolta rute alternative de transport a energiei, care să reducă dependenţa de Rusia. El a vorbit și despre viitorul cooperării Grupului de la Visegrád și s-a plâns că unii acuză ţara sa că ar fi pro-Rusia şi prietenă cu Putin.
„Percepţia nu este întotdeauna aceeași cu realitatea, iar în Polonia acest lucru nu trebuie explicat. Astăzi, unii vor să îi dea Ungariei lecţii despre istorie, libertate, opresiunea Uniunii Sovietice şi comunişti, persoane care nu au experimentat acest lucru.
Este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia, pentru că realitatea fizică, adică aprovizionarea cu energie, este determinată de infrastructura existentă, iar Uniunea Europeană nu face nimic pentru a dezvolta rute alternative de transport”, a spus, miercuri, Péter Szijjártó.
El a explicat că Guvernul de la Budapesta lucrează la identificarea unor noi surse de gaze naturale. Capacitatea infrastructurii energetice din Europa de Sud-Est nu este însă suficientă, a mai spus el.
În plus, UE nu doreşte să finanţeze dezvoltarea. În mod similar, 85% din consumul de ţiţei este asigurat de furnizorii de energie din Rusia.
Pe singura rută alternativă, conducta din Marea Adriatică, autorităţile croate au mărit de cinci ori taxa de tranzit şi nimeni nu protestează faţă de acest lucru în Europa, s-a plâns oficialul maghiar.
Péter Szijjártó a subliniat că Grupul de la Visegrad continuă să fie în centrul strategiei de politică externă a Ungariei. În mijlocul dificultăţilor, statele central-europene pot fi mai eficiente dacă îşi unesc forţele.