Ungaria, în stare de șoc! Lovitură totală pentru unguri. Nu se aștepta nimeni la așa ceva

Sursă: Dreamstime

Guvernul de la Budapesta a reacționat rapid, după ce Karl Pachner, directorul general al radiodifuzorului public ORF din Austria, a scris pe pagina sa de Facebook că îi dorește moartea lui Viktor Orban, premierul Ungariei.

Ambasadorul Austriei la Budapesta a fost convocat urgent, vineri după-amiază, de către ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, după ce a apărut în spațiul public mesajul scandalos al lui Karl Pachner.

Mate Paczolay, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Ungaria, a etichetat afirmația respectivă drept „grosolană şi profund şocantă”, potrivit agenției de presă MTI.

Totodată, Guvernul de la Viena a calificat comentariul respectiv ca fiind „fără îndoială dezagreabil şi complet inacceptabil”, însă oficialii austrieci au precizat că Karl Pachner a scris acel mesaj pe contul său privat de Facebook, iar comentariul său nu are nicio legătură cu poziţia oficială a Austriei față de politicienii unguri.

Ce a scris Karl Pachner în postarea sa de pe Facebook?

În postarea sa, care a fost rapid ștearsă de pe rețelele sociale, Karl Pachner scria că dacă premierul ungar Viktor Orban ar deceda în urma unui atac de cord ar fi „un lucru corect”.

„Un atac de cord ar fi destul de corect, având în vedere constituţia sa şi potenţialul său de surescitaţie!”, a scris recent Karl Pachner pe contul său de Facebook, fiind profund deranjat de faptul că Ungaria a întârziat implementarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusia și a limitat embargoul asupra petrolului rusesc.

La scurt timp, însă, acesta și-a cerut scuze tot pe rețelele sociale.

„Evident, nu doresc moartea lui Orban”, a adăugat directorul general al radiodifuzorului public ORF din Austria, care a recunoscut rapid că declaraţia sa a fost „sarcastică, dar şi puţin gândită şi confuză”.

Postarea sa împotriva prim-ministrului ungar, considerat a fi aliatul politic din UE al lui Vladimir Putin, a fost rapid denunţată de Guvernul de la Budapesta.

Compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia

Aceste noi acțiuni vin în contextul în care Consiliul European a anunţat luni o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol.

„Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Bruxellesul a decis eliminarea Sberbank, banca centrală din Rusia, din sistemul de tranzacţii SWIFT şi interzicerea emisiei a încă trei posturi de stat din Rusia.

Măsurile au fost aprobate formal joi de Consiliul Uniunii Europene. Acordul este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, care s-au opus propunerii iniţiale de a opri total importurile de petrol din Rusia.

Liderii UE nu au putut ajunge la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă, iar livrările prin oleoducte vor continua.

Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că, în cazul în care Rusia va opri exporturile pe cale terestră, vor furniza petrol acestor ţări.