Ungaria a cerut Comisiei Europene să lanseze o procedură de infringement
Ministrul de Afaceri Europene din Ungaria, Janos Boka, a transmis un mesaj dur cu privire la acest subiect. Potrivit oficialului maghiar, Budapesta a cerut Comisiei Europene să lanseze o procedură de infringement împotriva Bulgariei.
Decizia a fost luată după ce Sofia a impus o nouă taxă pentru tranzitul de gaze ruseşti, conform Reuters.
Budapesta va sesiza Curtea de Justiţie a UE
În caz contrar, Ungaria va sesiza Curtea de Justiţie a UE până la sfârşitul anului, a subliniat ministrul.
„Astăzi am trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să lanseze fără întârziere o procedură de infringement împotriva Bulgariei. Vine iarna, trebuie să acţionăm rapid. Guvernul maghiar va proteja familiile maghiare şi va asigura securitatea aprovizionării cu energie a ţării noastre”, a transmis Janos Boka, într-o postare realizată pe Facebook.
Potrivit ministrului maghiar, Budapesta consideră că noua taxă bulgară contravine normelor UE privind piaţa internă şi uniunea vamală şi politica comercială comună.
În acest context, a cerut executivului UE să ceară Bulgariei să suspende taxa până la finalizarea procedurii.
Bulgaria a introdus o nouă taxă de tranzit de 10 euro pe MWh pentru gazul rusesc
Amintim că anunțul ministrului maghiar a venit după ce Bulgaria a introdus luna trecută o nouă taxă de tranzit de 10 euro pe MWh pentru gazul rusesc.
Această taxă a rezultat în critici puternice din partea Ungariei şi Serbiei. Cele două țări fac importuri din Rusia prin gazoducte ce traversează teritoriul Bulgariei.
Autoritățile de la Budapesta au argumentat că taxa ar pune în pericol siguranţa aprovizionării cu energie atât în Ungaria, cât şi în Serbia.
Sursa menționată amintește că Ungaria primeşte cea mai mare parte a gazului de care are nevoie din Rusia prin intermediul gazoductului Turkstream.
Budapesta a criticat de mai multe ori Bruxelles-ul
În altă ordine de idei, Budapesta a criticat de mai multe ori Bruxelles-ul. De exemplu, Peter Szijjarto a subliniat lipsa fondurilor de dezvoltare a infrastructurii. Acesta a afirmat și că axa introdusă de Bulgaria pentru gazele ruseşti care trec pe teritoriul său ar putea reprezenta un pericol.
Explicația ministrului maghiar este că gazul rusesc rămâne o necesitate pentru țara lui. Ungaria susține că singura soluţie pentru diversificare este interconectarea, dar rețeaua de sud-est a Europei are capacitate limitată.