‘Dacă în următoarele săptămâni şi luni tribunalele adoptă reglementări care să permită contestarea deciziei Guvernului, atunci nu am făcut nimic. Trebuie să fim prudenţi şi, în următoarea perioadă, vom face clarificările legale necesare’, a declarat joi ministrul Economiei, Mihaly Varga.
Joi, acţiunile celei mai mari bănci din Ungaria înregistrau la bursă un declin de 0,5%, la 4.477 forinţi. Din 16 iulie, când Guvernul de la Budapesta a anunţat că vrea să adopte măsuri unilaterale prin care să forţeze băncile să convertească creditele în valută în împrumuturi în forinţi, acţiunile OTP au scăzut cu 11%.
La sfâşitul lunii iunie, valoarea creditelor ipotecare denominate în franci elveţieni se ridica la 8,4 miliarde de dolari, a anunţat Banca Centrală a Ungariei. Cetăţenii Ungariei au ales creditele denominate în franci elveţieni sau alte monede, înainte de 2008, când dobânzile erau reduse. Dar ratele în forinţi au urcat odată cu deprecierea forintului, pe fondul crizei financiare. Aproximativ două treimi din ipotecile emise în Ungaria sunt denominate în franci elveţieni.
Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a avertizat luna aceasta Ungaria să nu adopte măsuri unilaterale prin care să forţeze băncile să convertească creditele în valută în împrumuturi în forinţi, conform unui articol publicat în cotidianul austriac ‘Der Standard’.
Der Standard îl citează pe guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei şi membru în consiliul guvernatorilor BCE, Ewald Nowotny, potrivit căruia Mario Draghi a sporit presiunile asupra Ungariei în calitatea sa de preşedinte al Consiliului european pentru riscuri sistemice (ESRB), care monitorizează potenţialele probleme economice. Potrivit lui Nowotny, preşedintele BCE este îngrijorat de posibilitatea ca acest program de conversie a creditelor în valută să accelereze tendinţa de scădere a activităţii de creditare, ceea ce ar avea un impact negativ asupra stabilităţii şi creşterii economice.
Luna trecută, Ministerul Economiei din Ungaria a respins o propunere vizând conversia drastică a creditelor în valută în forinţi, avertizând că majoritatea băncilor străine din Ungaria vor înregistra pierderi ca urmare a eliminării treptate a creditelor ipotecare în valută. Anterior, Guvernul condus de Viktor Orban a fixat data de 1 noiembrie 2013 drept termen limită până la care băncile care operează în Ungaria trebuie să modifice contractele de credit ipotecar în valută, în caz contrar urmând să se confrunte cu o soluţie guvernamentală care ar elimina aceste credite.
Printre băncile străine ale căror subsidiare din Ungaria ar urma să fie afectate de noua schemă se numără băncile austriece Raiffeisen Bank International şi Erste Group, banca germană Bayerische Landesbank şi banca italiană Intesa Sanpaolo.
SURSA: Agerpres