''Educaţia patriotică şi militară'' este ''despre esenţa, despre percepţia despre viaţă, aşa cum istoria şi geografia o pot de asemenea oferi'', a declarat secretarul de stat pentru educaţie Zoltan Maruzsa pentru cotidian.
Cabinetul premierului Viktor Orban a decis, la sfârşitul lui iulie, să adauge componenta militară la educaţia fizică.
Decizia a atras critici din partea sindicatelor cadrelor didactice şi a părinţilor, care se tem ca nu cumva şcolile să fie militarizate. Un plan privind amenajarea a 200 poligoane de tragere, unde tineretul ar putea să se antreneze, a stârnit şi mai multe preocupări.
Educaţia militară este deja o propunere în unele şcoli ca materie opţională.
DPA aminteşte că naţionalistul Viktor Orban se află la putere din 2010, după ce a mai avut un mandat între 1998 şi 2002. Rivalii săi îl acuză de favoritism şi practici autocrate tot mai accentuate având drept scop paralizarea opoziţiei.
Budapesta a atras critici şi din partea Uniunii Europene din cauza acţiunilor sale, precum închiderea unei universităţi finanţate din fonduri străine şi a organizaţiilor neguvernamentale critice.
Viktor Orban nu a ezitat să atace UE, la care Ungaria a aderat în 2004. Ca lider al aripii antiimigraţioniste din blocul comunitar, Orban a fost vârful de lance al unei proceduri legale împotriva unei cote a UE privind relocarea de refugiaţi în statele membre. (Sursa: Agerpres)