Ungaria investește sume uriașe în Transilvania! Guvernul de la Budapesta dă milioane de euro pentru renovarea unor biserici transilvane

România Ungaria schengen

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul maghiar a început să investească milioane de euro în Ardeal. Astfel, Ungaria a trimis 10 milioane de euro pentru renovarea a sute de biserici din Transilvania.

Aproape 10 milioane de euro vor fi folosite pentru renovarea a peste 200 de biserici din Transilvania. Pe lângă asta, ungurii au pus ochii și pe clădiri de patrimoniu. Un castel din Cluj a ajuns în posesia unei firme de peste graniță.

Bisericile din România, reustaurate de Ungaria

Guvernul Viktor Orban vrea să restaureze bisericile istorice de la noi din țară. Proiectul va susține și relansarea economiei românești pentru că lucrările vor fi făcute de firme din România.

9,3 milioane de euro sunt alocați pentru renovarea a 262 de biserici istorice din Transilvania. Autoritățile maghiare au anunțat că parohiile pot solicita un sprijin maxim de 42.000 de euro.

Proiectul se adresează enoriașilor maghiari

Secretarul de stat al lăcașurilor de cult din Ungaria susține că proiectul li se adresează enoriașilor maghiari din Transilvania și speră că prin acest demers și relațiile româno-ungare se vor îmbunătăți.

Entuziasmat a fost și ministrul Mediului de la noi din țară, Tánczos Barna, care a apreciat sprijinul oferit de guvernul maghiar. Presa maghiară scrie despre ministrul Mediului Tánczos Barna că și el este responsabil de acest proiect, întrucât activitățile sale de mediu pot fi legate și de viața bisericească, scrie realitatea.net.

Un castel din România, cumpărat tot de maghiari

Autoritățile de la Budapesta s-au mai implicat și în achiziții de imobile culturale de la noi din țară. Este cazul Castelului Wesselényi de la Jibou, un ansamblu baroc care a fost retrocedat moștenitorilor după o serie întreagă de procese.

Numai că, moştenitorul a realizat că nu îşi poate permite renovarea şi întreţinerea sa, fapt ce l-a făcut să îl pună spre vânzare cu 900.000 de euro, însă o companie din Cluj l-a cumpărat cu 800.000 de euro iar la scurt timp a și fost vândut unei companii a statului ungar. În prezent, Consiliul Județean Sălaj va ataca în instanță vânzarea obiectului de patrimoniu către compania ungară.