Ungaria a pus toată Europa pe jar! Decizia cu adevărat fără precedent a Budapestei

Ungaria

SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Ungaria intra-n „gașca băieților răi”. Guvernul de la Budapesta a semnat un nou acord de cooperare cu un stat considerat periculos. După întărirea relațiilor bilaterale cu Rusia și China, Ungaria și-a găsit un alt aliat.

Ungaria, acorduri comerciale cu Iranul

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a efectuat o vizită oficială în Iran, joi, 22 februarie 2024. La Teheranul, s-a întâlnit cu omologul său, Hossein Amir-Abdollahian.

Acolo, cei doi au semnat acorduri comerciale pentru sectorul agricol și industria alimentară.

„Acordul de cooperare semnat astăzi între Iran și Ungaria oferă oportunități comerciale suplimentare în agricultură și industria alimentară.

Acordul deschide o intrare și mai activă pe piața iraniană pentru tehnologii agricole și produse din industria alimentară maghiară de înaltă calitate”, a scris, joi, Peter Szijjarto pe contul său de Facebook.

Spre deosebire de el, alți lideri din NATO și UE vizitează rar Iranul deoarece este una dintre cele mai sancționate țări din întreaga lume din cauza nerespectării drepturilor omului, a programului nuclear și a sprijinului acordat grupărilor teroriste din străinătate.

În plus, Guvernul de la Teheran a oferit sprijin Rusiei de la izbucnirea războiului din Ucraina, inclusiv drone kamikaze Shahed și rachete. La rândul său, Guvernul de la Budapesta menține relații de prietenie cu Rusia.

Totuși, Peter Szijjarto a participat la un forum de afaceri maghiar-iranian pentru a discuta despre sectoarele neafectate de sancțiunile occidentale, precum: industria farmaceutică, sectorul alimentar, domeniul de sănătate și industria de gestionare a apei.

La acel forum, au fost prezenți reprezentanți ai mediului de afaceri din Ungaria.

„Din cauza regimului de sancțiuni internaționale destul de extins, cooperarea economică cu Iranul este deosebit de dificilă, dar nu este imposibilă deoarece există zone care nu sunt afectate de sancțiuni, precum industria farmaceutică, sanitară, agricultura, industria alimentară și managementul apei, unde nu există obstacole în construirea relațiilor.

Este o coincidență norocoasă că în aceste industrii companiile maghiare aparțin vârfului lumii și în multe cazuri ele însele sunt liderii. 12 companii maghiare au venit astăzi în Iran pentru a căuta noi oportunități de piață cu ajutorul nostru”, a explicat oficialul maghiar.

Ungaria vrea să prevină o escaladare a conflictelor militare în Orientul Mijlociu

Potrivit spuselor sale, Ungaria își dorește să prevină o escaladare a conflictelor militare în Orientul Mijlociu. Se așteaptă ca Iranul „să se comporte responsabil”, chiar dacă oferă sprijin grupărilor militante din Yemen, Siria, Irak și Liban.

În plus, Guvernul de la Teheran sprijină gruparea militantă palestiniană Hamas, implicată în războiul din Israel.

Din punctul lui de vedere, se repetă istoria. Omenirea se îndreaptă din nou spre formarea a două blocuri. Totuși, Ungaria nu vrea să fie prinsă între ele ca-n trecut.

„Ungaria nu vede cooperarea Est-Vest ca un pericol sau un risc, ci ca pe o oportunitate imensă”, a spus acesta.