Ungaria isi ia revansa in razboiul preturilor

Vremurile in care maghiarii goleau rafturile magazinelor din Romania atrasi de preturile mici de aici au apus. Concurenta dintre marile retele de supermarketuri din Ungaria a redus atat de mult preturile peste granita, incat romanii merg acum la unguri pentru cumparaturi. Cand a deschis un supermarket in localitatea Nadlac, de langa granita Romaniei cu Ungaria, Cristian Patruna nu parea sa fi ales cea mai fericita pozitionare. Ce vanzari poti realiza intr-o localitate de mari



Vremurile in care maghiarii goleau rafturile magazinelor din Romania atrasi de preturile mici de aici au apus. Concurenta dintre marile retele de supermarketuri din Ungaria a redus atat de mult preturile peste granita, incat romanii merg acum la unguri pentru cumparaturi.

Cand a deschis un supermarket in localitatea Nadlac, de langa granita Romaniei cu Ungaria, Cristian Patruna nu parea sa fi ales cea mai fericita pozitionare. Ce vanzari poti realiza intr-o localitate de marimea Nadlacului, situata la “marginea” tarii, intr-un moment in care la orizont se prefigura “asaltul” marilor retele de supermarketuri? Desi s-a impus destul de repede pe plan local, pentru micul business al lui Cristian Patruna momentul de cotitura a venit la 1 mai 2004, cand Ungaria a intrat oficial in Uniunea Europeana si cand preturile din aceasta tara au explodat. Desi de ani buni devenise o traditie pentru romani sa se aprovizioneze din Ungaria, brusc, situatia s-a inversat. Preturile mai mici din Romania au inceput sa atraga ca un magnet clientii maghiari. Iar primul supermarket pe care il intalneau acestia dupa ce treceau granita era tocmai cel al lui Cristian Patruna. Afacerea a explodat. “In numai cateva zile, vanzarile s-au dublat”, povesteste Patruna.
In urma cu noua luni, proprietarul supermarketului din Nadlac era insa destul de pesimist. Romania se pregatea de aderarea la Uniunea Europeana, iar preturile incepeau sa urce si aici. “In maximum un an, nu cred ca vom mai avea preturi competitive”, spunea atunci Patruna. si a avut dreptate. Maghiarii, care in urma cu un an isi faceau cumparaturile in Romania, sunt acum doar o amintire frumoasa pentru managerii supermarketurilor de langa granita. Pesimismul lui Patruna s-a dovedit a fi cat se poate de intemeiat; preturile din Ungaria sunt cu mult mai atractive. Astfel, acum este mai rentabil pentru romani sa isi faca cumparaturile peste granita. “Preturile in Ungaria sunt, in medie, cu 20% mai mici decat cele din magazinele romanesti”, spune Cristian Patruna.


Magazine care in urma cu aproximativ un an aveau vanzari de invidiat stau acum in asteptarea clientilor. Tiberiu K