Confruntată cu probleme tot mai mari din cauza migranţilor, Ungaria a decis să-şi transforme frontierele într-o barieră impenetrabilă. Ce plănuiesc să construiască oficialii de la Budapesta?
Ungaria ia măsuri tot mai stricte împotriva migranţilor. Guvernul de la Budapesta a început construcţia unei „închideri a frontierei în profunzime” la graniţa cu Serbia, pentru a proteja sistemul de garduri ridicate începând din anul 2015 pentru a opri pătrunderile migranţilor. Problema este că aceştia au început între timp să sape tuneluri pentru a trece graniţa pe sub aceste garduri, scrie marţi cotidianul hvg.hu, citat de agenţia EFE.
Consolidarea subterană începută de Guvernului lui Viktor Orban se va realiza pe o secţiune de 10 kilometri la frontiera ungaro-sârbă. Nu se cunosc deocamdată detaliile tehnice, precum locul exact sau adâncimea până la care vor fi amplasate elementele de consolidare, Ministerul de Interne din Ungaria a transmis că „va fi ajustată construcţia noilor secţiuni la situaţia de securitate de la graniţă”.
Poliţia ungară preciza încă din luna august a acestui an că gardurile de la frontiera cu Serbia vor fi consolidate în profunzime, după ce au fost descoperite mai multe tuneluri săpate de migranţi. De asemenea, în ultima lună au fost descoperite alte tuneluri săpate tot la frontiera cu Serbia, în apropierea localităţilor Szeged, Asotthalom şi Kelebia.
Ungaria a ridicat garduri la graniţele cu Serbia şi Croaţia în timpul valului migrator din anul 2015. Premierul Viktor Orban a impus măsuri stricte împotriva migraţiei şi a redus la minimum sistemul de azil, migranţii fiind obligaţi să aştepte procesarea cererilor de azil în „zonele de tranzit” amenajate la frontiera sârbă şi criticate de organizaţiile umanitare, scrie Agerpres.
Ungaria îşi va produce singură antiviralul Remdesivir, extrem de util în lupta cu COVID-19
În altă ordine de idei, Ungaria a început să producă pe plan intern medicamentul antiviral Remdesivir, folosit pentru tratarea COVID-19, compania farmaceutică ungară Richter producând până în prezent în etapa iniţială doze suficiente pentru circa 250 de pacienţi, a declarat vineri ministrul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei, Jozsef Bodis, citat de agenţia MTI.
Potrivit acestuia, până la sfârşitul lunii octombrie vor fi produse doze pentru tratamentul a mai mult de 800 de pacienţi. Guvernul de la Budapesta a contribuit cu 400 de milioane de forinţi (1,1 milioane de euro) la producţia acestui medicament de către compania Richter.
Este de asemenea în curs în Ungaria producţia antiviralului Favipiravir, conform aceluiaşi ministru.