Italia și Ungaria au bătut palma şi pun frână în UE. Roma și Budapesta se opun vehement acordului de culise ce ar favoriza realegerea Ursulei von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene. În urma tensiunilor de la summitul Uniunii Europene, cancelarul german Olaf Scholz a fost nevoit să-și ajusteze poziția.
Tensiuni în UE: Italia și Ungaria contestă realegerea Ursulei von der Leyen
Italia și Ungaria se opun energic acordului din culise pentru realegerea Ursulei von der Leyen, forțându-l pe cancelarul Olaf Scholz să-și ajusteze poziția în contextul tensiunilor de la summitul UE.
Reprezentanții Partidului Popular European, ai grupului Socialiștilor și Democraților și ai liberalilor au convenit în principiu asupra unei înțelegeri pentru realegerea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene.
În propunerea lor, premierul Estoniei, Kaja Kallas, ar urma să fie desemnat Înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, în timp ce fostul premier portughez Antonio Costa ar prelua președinția Consiliului European.
Giorgia Meloni a acuzat că nu a existat niciun pretext pentru o discuție deschisă, bazată pe opțiunile exprimate de cetățeni la urne.
”Nici măcar nu a existat pretextul unei discuții deschise, bazată pe opțiunile exprimate de cetățeni la urne”, a acuzat Giorgia Meloni.
Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, a subliniat că ceea ce se întâmplă pare a fi o lovitură de stat, menționând că milioane de europeni au cerut schimbarea Europei și criticând reconfirmarea unor figuri precum Ursula von der Leyen, un socialist la conducerea Consiliului European, și o persoană indicată de Emmanuel Macron pentru postul de Afaceri Externe.
Ceea ce se întâmplă pare a fi o lovitură de stat. Milioane de europeni au cerut schimbarea Europei. Iar cei care au pierdut ce propun? Aceleași personaje: Ursula von der Leyen, un socialist la conducerea Consiliului European și o persoană indicată de Emmanuel Macron la postul de Afaceri Externe”, a acuzat, la rândul său Matteo Salvini.
Viktor Orban acuză o coaliție a minciunii în UE
Viktor Orban a acuzat că alegătorii europeni au fost înșelați și că Partidul Popular European a format o coaliție a minciunii cu forțele de stânga și cu liberalii. El a declarat că ei nu susțin acordul considerat rușinos.
”Alegătorii europeni au fost înșelați. Partidul Popular European a format o coaliție a minciunii cu forțele de stânga și cu liberalii. Noi nu susținem acest acord rușinos”, a transmis Viktor Orban.
Cancelarul german, Olaf Scholz a afirmat că înțelegerea între aceste familii europene reprezintă doar o poziție și că vor discuta cu toți prietenii europeni. El a subliniat că toate statele membre ale UE sunt la fel de importante.
”Înțelegerea între aceste familii europene este doar o poziție, vom discuta cu toți prietenii noștri europeni. Toate statele membre UE sunt la fel de importante”, a declarat Scholz.