Viktor Orban anunță formarea unei noi alianțe care are potențialul de a „decola ca o rachetă.” Liderul maghiar susține că acest grup ambițios va deveni cel mai influent bloc al dreptei europene.
Viktor Orban a reunit cea mai veche alianță
Viktor Orban a reunit o alianță veche de secole în Europa. Noul grup de extremă dreapta, Patrioți pentru Europa, este o coaliție habsburgică ce îi oferă liderului maghiar accesul mult dorit la scena politică europeană.
Fanii cei mai devotați numesc acest grup, care s-a dizolvat cu mult timp în urmă, „k.u.k.” – „kaiserlich und königlich” (imperial și regal). Dar, pentru toți ceilalți, el este cunoscut drept Imperiul Habsburgic.
Printre numeroasele știri recente despre intrigile politice ale lui Orban, cea mai izbitoare legată de relația sa cu puterea a fost anunțul din 30 iunie de la Viena. În acea zi, Orban a dezvăluit formarea grupului Patrioți pentru Europa (PfE), o alianță politică de extremă dreapta în Parlamentul European.
Flancat de liderii populiști de dreapta din Austria și Cehia, un Orban triumfător a anunțat crearea noului său grup, care include teritoriile centrale ale fostului Imperiu Habsburgic – Austria, Boemia și Ungaria. Nu există nicio îndoială cu privire la cine conduce acest grup.
Orban a afirmat că noua formațiune politică va crește rapid și va deveni în curând cel mai important grup al dreptei europene.
„Creăm o formațiune politică ce, în opinia mea, va decola ca o rachetă și va deveni foarte repede cel mai mare grup al dreptei europene”, a spus Orban.
Francezii vor avea cea mai mare delegație în cadrul Patrioților, cu 30 de europarlamentari
Numele grupului este un exemplu clasic de antifrază, având un sens contrar celui aparent – asemeni situației în care numești un uriaș „micuțul”. Deși cuvântul „patrioți” poate avea multiple semnificații, expresia „pentru Europa” nu se potrivește cu adevărat cu caracterul acestor „patrioți”.
La scurt timp după anunțul lui Orban, partidul Adunarea Națională al lui Le Pen s-a alăturat grupului Patrioților, la fel cum a făcut și partidul Lega din Italia, integrându-se într-o rețea de partide de extremă dreapta ce se întinde de la Spania la Olanda.
Deși francezii vor avea cea mai mare delegație în cadrul Patrioților, cu 30 de europarlamentari, Orban și aliații săi habsburgici ar putea ajunge să domine grupul dacă reușesc să atragă și partidele populiste din Slovenia și Slovacia, ceea ce pare tot mai posibil.
Dat fiind că naționalismul promovat de Patrioți a fost unul dintre factorii care au dus la prăbușirea Imperiului Habsburgic în 1918, intensificarea lor recentă a alianței este cu adevărat surprinzătoare.
În cercurile dreptei politice din întreaga regiune, Viktor Orban este considerat un model de urmat
Până de curând, singura asemănare între politicienii din grupul Patrioților era lipsa de încredere reciprocă. De exemplu, Partidul Libertății din Austria a cerut, timp de zeci de ani, despăgubiri de la cehi pentru austriecii alungați din fosta Cehoslovacie după cel de-al Doilea Război Mondial.
În același timp, cehii, slovacii, ungurii și slovenii erau de acord în privința arogantei austriecilor. Atunci, cum s-a ajuns ca toți să colaboreze brusc? Răspunsul? Orban.
Chiar dacă mulți dintre membrii noului grup se privesc cu suspiciune, populiștii din Europa Centrală sunt capabili să recunoască o oportunitate câștigătoare atunci când se ivește.
Indiferent de părerea generală despre liderul strategic al Ungariei și despre turul său diplomatic recent, care l-a dus de la Kiev la Moscova și Beijing, este clar că Orban aspiră la lucruri mari. În cercurile dreptei politice din întreaga regiune, el este considerat un model demn de urmat.
După ce a aflat despre vizita lui Orban la Moscova, premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, care a scăpat recent de o tentativă de asasinare, a exprimat admirație față de liderul maghiar, recunoscând că și-ar fi dorit să participe la „misiunea de pace” a acestuia.
„Vreau să îl felicit pe prim-ministrul Ungariei și să îmi exprim admirația pentru decizia sa de a vizita Kievul și Moscova fără nicio ezitare”, a spus Fico, al cărui partid, Smer, se află în tratative pentru a se alătura Patrioților.
„Dacă sănătatea îmi permitea, m-aș fi alăturat cu bucurie”, a adăugat el.
Orban și Fico – o prietenie neașteptată
Prietenia dintre Orban și Fico poate părea neașteptată, având în vedere istoria complicată a relațiilor dintre cele două țări și cei 800 de ani de dominație a Ungariei asupra slovacilor, care s-a încheiat în 1918.
De asemenea, cei doi vin din unghiuri politice diferite: Orban, fost disident împotriva influenței sovietice, este asociat cu dreapta, în timp ce Fico, un fost comunist, s-a reinventat ca social-democrat după căderea Zidului Berlinului.
Cu afiliați ai Patrioților deja la conducere în Ungaria și cu o poziție favorabilă în sondaje în Cehia și Austria înainte de alegerile din septembrie, alianța lui Orban are potențialul de a deveni rapid o forță politică importantă, atât în regiune, cât și în întreaga Uniune Europeană.
După ce a fost în umbra Austriei timp de aproape șase secole în cadrul Imperiului Habsburgic, Ungaria ar putea acum să își asume un rol proeminent.
Dacă va fi cazul, Orban se poate baza pe un veritabil habsburg: Eduard Habsburg-Lothringen, stră-strănepot al împăratului Franz Joseph I din secolul al XIX-lea, care acționează ca emisar al Budapestei la Sfântul Scaun.
„Dacă ne vor fi necesari, suntem aici”, a afirmat el recent într-un interviu.
Deși a fost o glumă, afirmația are și o fărâmă de adevăr.