Ungurii se orientează către cultivarea măslinilor

Csaba Torok, un viticultor din Ungaria, a decis să planteze măslini în regiunea sudică a Lacului Balaton, cunoscută pentru clima sa mai blândă.

El este încrezător că, pe măsură ce clima Europei se încălzește, măslinii aduși din sudul continentului vor găsi în această zonă un mediu prielnic pentru a se dezvolta, potrivit Reuters.

Torok, acum în vârstă de 55 de ani, a achiziționat primii săi măslini din Spania în 2008. Deși două dintre plante nu au rezistat iernii, una dintre ele a reușit să supraviețuiască și să se înrădăcineze.

Considerând supraviețuirea primului măslin un semn favorabil, viticultorul maghiar a decis să extindă experimentul. De-a lungul anilor, el a achiziționat alți 200 de măslini, pe care i-a plantat în livada sa din Hegymagas, o zonă cu sol vulcanic fertil, climat cald și precipitații abundente.

„Văd acești copaci ca o parte integrală a peisajului de aici în viitor”, a declarat el pentru jurnaliștii Reuters chiar din mijlocul livezii, în timp ce culegea măslinele alături de prieteni.

Torok observă că, în ultimii ani, microclimatul din această regiune a devenit din ce în ce mai favorabil pentru măslinii aduși din sudul Europei.

După recoltarea manuală a măslinelor, Torok le transportă în Slovenia. Acolo sunt presate pentru a obține ulei de măsline virgin. Acesta este apoi vândut la prețul de 4.500 de forinți (12,35 dolari).

ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Nu este singurul care cultivează măslini

În regiunea sudică a Ungariei, Gabor Stix a explorat de ani buni cultivarea măslinilor, dedicându-se în special producerii de pomi pentru comercializare.

Stix preconizează că toți măslinii pe care i-a cultivat în acest an în apropierea orașului Pecs vor fi vânduți până în martie 2025.

„Măslinii iubesc această climă… Oamenii s-ar gândi că Ungaria nu este potrivită pentru producția de măsline, dar este”, insistă el.

În satul Iza, Istvan Vass a adus din Spania 25 de loturi de măslini în acest an. El comercializează fiecare copac la prețuri cuprinse între 300 și 500 de euro.

masline
SURSA FOTO: pixabay.com

Europa se încălzește cel mai rapid

Luna trecută, Agenția Europeană de Mediu a anunțat că Europa se află în fruntea listelor mondiale în ceea ce privește ritmul de încălzire. Sudul continentului se confruntă cu un risc crescut de secetă.

De obicei, Spania contribuie cu aproximativ 40% la producția globală de ulei de măsline.

În ultimii doi ani, țara a înregistrat recolte reduse semnificativ.

Valurile repetate de caniculă și seceta îndelungată au generat o creștere fără precedent a prețului uleiului de măsline.