„Noi, maghiarii, formăm o naţiune în care graniţele ţării şi graniţele naţiunii nu coincid. De aceea, din punctul nostru de vedere, maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei reprezintă o resursă”, a subliniat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, la o conferinţă de presă susţinută joi după întrevederea avută cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Kairat Abdrakhmanov, scrie publicația din Ungaria MAGYAR NEMZET.

Politica externă a Ungariei sprijină comunitățile maghiare care trăiesc în afara granițelor

„Politica externă ungară trebuie să se concentreze întotdeauna asupra sprijinirii comunităţilor naţionale maghiare care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei. Deşi dreptul internaţional prevede respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, în practică nu se întâmplă aşa”, a precizat şeful diplomaţiei ungare, care a adăugat: „Ungaria se străduieşte să construiască şi să menţină relaţii de bună vecinătate. Printre altele, datorită bunelor relaţii întreţinute cu Serbia, Slovacia şi România, am obţinut rezultate bune în domeniul promovării drepturilor comunităţilor naţionale maghiare. Cu Croaţia şi Slovenia nu am avut chestiuni grave în ceea ce priveşte minorităţile naţionale”.

Ministrul ungar a subliniat, totodată, că în Ucraina asigurarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale maghiare reprezintă o provocare mai mare, deoarece aceasta este considerată de Ucraina ca fiind o chestiune bilaterală, numai că respectarea drepturilor minorităţilor naţionale nu a fost niciodată o chestiune bilaterală, ci este o chestiune de drept internaţional. Péter Szijjártó a amintit: „Am oferit tot sprijinul necesar Ucrainei, printre altele, am oferit ajutor în lupta împotriva noului coronavirus, am trimis 110 aparate cu ventilaţie mecanică, Ungaria a organizat tabere gratuite pentru cei 2.400 de copii ai familiilor afectate de conflictul din Estul Ucrainei şi a finanţat programe de dezvoltare economică în Transcarpatia. După toate acestea este o pretenţie legitimă ca Ucraina să garanteze respectarea drepturilor comunităţilor naţionale maghiare”.

La rândul său, Kairat Abdrakhmanov a declarat: „Caut exemple pozitive despre modul în care drepturile minorităţilor sunt promovate într-o ţară, pentru a vedea cum se poate construi o societate diversă, iar în acest sens Ungaria este un exemplu bun, deoarece asigură respectarea drepturilor minorităţilor şi ale grupurilor etnice, şi acest lucru se poate observa la nivel judeţean şi local. Cu prilejul vizitei efectuate în Serbia am avut ocazia să văd în mod direct în Voivodina în ce măsură poate contribui în mod pozitiv buna cooperare bilaterală la dezvoltarea relaţiilor dintre naţionalităţi şi state”.

Referitor la promovarea drepturilor minorităţilor maghiare care trăiesc în Ucraina, Înaltul Comisar a precizat: „Văd semne pozitive şi încurajez cele două ţări să identifice soluţii reciproc acceptabile. Instituția mea este la dispoziţia lor pentru a ajuta în acest proces”.