Chiar dacă ambasadorul Pressman a depășit limitele limbajului diplomatic referindu-se – să zicem, metaforic – la politica șefului executivului ungar – realitatea nu este departe de acestă afirmație. Dar nu a fost vorba de un joc la cacialma sau pantomimă diplomatică, ci de viziune.
Victoria lui Trump a însemnat și victoria lui Orban. Cu siguranță, David Pressman nu este un mare admirator al lui Trump – nici al lui Orban – și la fel de sigur pot afirma că nu s-a consultat cu Departamentul de Stat înainte de conferința de presă. Deși a ocupat o vreme poziția a doua la ambasada Statelor Unite la ONU, el vine din alt mediu politic, apropiat de cercurile democrate.
Politică și relații personale – Trump și Orban
În octombrie 2023, Donald Trump afirma despre premierul de la Budapesta: ,,Cunosc un om, Victor Orban, a auzit cineva de el? Este unul dintre liderii puternici ai lumii’’. Trei luni mai târziu, în ianuarie 2024, Orban îi răspundea în aceeași manieră: ,,Astăzi nu văd alt lider din America sau Europa care ar putea opri un război (Ucraina n.n). Pacea are un nume: Donald Trump’’.
La mijlocul anului, Budapesta prelua președinția rotativă a Uniunii Europene cu sloganul: ,,Make Europe Great Again’’. Inutil să adaug sursa de inspirație. Întrebat asupra acesteia în momentul când prezenta programul ,,semestrului ungar’’ al UE, ministrul afacerilor europene, Janos Boka, a dat un răspuns diplomatic, dar foarte aproape de adevăr: ,,Nu sunt sigur că președintele Trump ar dori o Europă mare din nou’’. Cum ar dori-o, știm foarte bine.
Elogii reciproce și diplomație părtinitoare
După întâlnirea cu Orban la Mar-a-Lago din martie, Trump spunea: ,, Nu cunosc un lider mai inteligent sau mai bun decât Victor Orban’’. Emoționat, premierul maghiar nu a mers la Casa Albă pentru a asista la discursul lui Joe Biden privind Starea Uniunii, unde era invitat. S-a dus la Heritage Foundation unde se prezenta ,,2025 Project’’, un amplu program conservator lansat în paralel cu candidatura lui Trump de fundația menționată.
Mișcările mai mult sau mai puțin diplomatice ale lui Orban pe pământ american – eficiente însă, după cum s-a dovedit la 5 noiembrie – nu au rămas fără ecou la Casa Albă, ale cărei relații cu Budapesta s-au răcit considerabil. Nu odată, președintele Biden a fost acuzat de interferențe în afacerile interne ale Ungariei. Mai mult, Orban a criticat deschis politica externă a administrației Biden înclusiv în chestiunea ucraineană. În paralel, exponenți ai dreptei americane au avut cuvinte de laudă pentru leadership-ul lui Orban mergând până acolo încât să susțină că ar fi un model pentru Statele Unite.
Războiul surd al lui Orban cu democrații americani, cu ecouri la Bruxelles
Victor Orban nu s-a aflat în grațiile administrației Obama-Biden. Relațiile cu Washingtonul au intrat într-o perioadă de consens politico-diplomatic odată cu primul mandat al lui Trump. Au urmat cei patru ani ai unchiului Joe și invazia Rusiei în Ucraina. Relațiile au continuat să fie tensionate. Ungaria lui Orban a devenit ,,copilul teribil’’ al Europei iritând deopotrivă Bruxelles-ul și Washingtonul.
O țară mică, cu voce puternică și acțiuni politice pe măsură, dar aproape de limitele cadrului legal al UE și NATO. De exemplu, alături de Turcia, a blocat aderarea Suediei la Alianță. Când și-a dat acordul, toată lumea a răsuflat ușurată. Orban era din nou băiat bun, dar cu ceva lipsuri.
În plus, rupând puțin cu tradiția diplomatică, premierul maghiar a arătat public că republicanii reprezentați de Trump – nu s-a dezis de The Donald nici când acesta era încolțit de oamenii justiției, iar în Europa i se cânta prohodul – servesc mai bine interesele Americii. Chiar și ale Ungariei, privite prin prisma relațiilor privilegiate cu Washingtonul republican. Știa că va veni vremea când diplomația Budapestei va găsi ușile deschise la Washington, zăvorâte mereu în timpul administrațiilor democrate.