Sătui de poziția lui Viktor Orbán în cazul războiului din Ucraina, liderii din UE pun la cale să-l pedepsească, oferind țării sale un portofoliu insignifiant în viitoarea Comisie Europeană, au declarat trei diplomați familiarizați cu discuțiile pentru POLITICO.
După cum susține publicația, Ungaria ar vrea să păstreze portofoliul extinderii, care are o influență semnificativă în viitorul mandat datorită discuțiilor UE privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar.
Se pare însă că unele guverne europene nu-l doresc pe actualul comisar pentru extindere, Olivér Várhelyi (sau orice alt politician maghiar) să continue într-un rol atât de important, susțin diplomații.
Viktor Orbán este cel mai apropiat aliat din UE al președintelui rus Vladimir Putin, iar liderii europeni sunt tot mai exasperați de blocajul asupra sancțiunilor și de opoziția față de livrarea de fonduri Kievului.
Nici nu se pune problema ca Ungaria să dețină un portofoliu puternic în viitoarea Comisie
Nici nu se pune problema ca Ungariei să i se permită să păstreze controlul asupra unui portofoliu puternic, a spus o sursă sub protecția anonimatului.
Comisia Europeană susține că guvernele și următorul președinte ales al Comisiei trebuie să aleagă următorii comisari și că nu va „anticipa deciziile”.
Așa cum se știe, Viktor Orbán a avut numeroase tentative de a bloca ajutorul acordat Ucrainei și a amenințat că va sabota discuțiile de aderare în ultimele luni. În iulie, Ungaria va prelua și președinția rotativă de șase luni a Consiliului Uniunii Europene, primind competențe de a stabili ordinea de zi.
Cu toate acestea, Budapesta speră că Várhelyi va rămâne în postul său, pe care îl deține din 2019, după ce a fost propus de Orbán. Dar Várhelyi a fost acuzat că subminează politica privind statele candidate la UE, creând confuzie în cazul Georgiei. Este vorba de controversata lege a „agenților străini” impusă în Georgia, considerată o modalitate prin care partidul de guvernământ din Tbilisi vrea să reprime mass-media de opoziție, activiști și ONG-uri.
Omul lui Orban nu are șanse
Budapesta a încercat anterior să introducă propria sa versiune a regulilor, în stil rusesc, întâmpinând opoziția Bruxelles-ului și a instituțiilor juridice europene, subliniază Politico.
„După experiența cu Várhelyi și după modul în care Orbán o atacă pe Ursula von der Leyen, nu există nicio posibilitate ca ea să lase ceva important unui apropiat al premierului maghiar”, a spus același diplomat.
Nici biroul comisarului Várhelyi, nici Ministerul de Externe ungar nu au răspuns solicitărilor de a comenta aceste afirmații.
Un alt diplomat și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la rolul lui Várhelyi în discuțiile de aderare, dat fiind că Ungaria s-a opus în mod deschis aderării Ucrainei.
Numirea lui Várhelyi, în urmă cu cinci ani, a fost văzută la acel moment ca o ofertă de pace, pentru a ține guvernul de dreapta de la Budapesta de partea Bruxelles-ului, așa cum Regatul Unit, tot mai eurosceptic, a primit un rol economic de vârf, înainte de Brexit, în 2014, după ce David Cameron a promis că va organiza un referendum, în 2013.
Acuzații aduse Budapestei
La începutul acestei săptămâni, ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a cerut Ungariei să nu mai blocheze un pachet militar de mai multe milioane de euro pentru Kiev.
Landsbergis a declarat că Budapesta se află în spatele incapacității Europei de a prezenta poziții coerente cu privire la războiul din Gaza și la cel din Ucraina.