Viktor Orban a lansat un apel îndrăzneț, cerând ca Bulgaria și România să devină membre depline ale zonei Schengen până la finalul anului. Această declarație promite să schimbe dinamica regională și să ofere noi oportunități pentru cele două țări.
Viktor Orban susține cu tărie aderarea completă a României la Schengen
Președinția Ungariei a Consiliului UE solicită ca Bulgaria și România să devină membri cu drepturi depline ai zonei Schengen până la finalul anului. Declarația a fost făcută de premierul ungar Viktor Orban în cadrul unei sesiuni a Parlamentului UE de la Strasbourg, axată pe prioritățile președinției ungare.
Premierul ungar a afirmat că sistemul de azil nu funcționează și a subliniat că, odată ce se permite cuiva să intre, acesta nu mai poate fi trimis înapoi. El a susținut că politica de migrație a Uniunii Europene a eșuat, iar consecințele sunt evidente. De asemenea, a menționat că mai multe state membre caută soluții, iar migrația ilegală, împreună cu temerile legate de siguranță, au condus la intensificarea controalelor la granițe, acestea fiind discutate în cadrul dezbaterii.
„Dacă permitem cuiva să intre, nu mai putem să-l trimitem acasă niciodată”, a declarat Viktor Orban.
„Politica UE privind migraţia a eşuat, se văd consecinţele. Mai multe state membre încearcă să găsească soluţii. Migraţia ilegală şi temerile legate de siguranţă au dus la controale consolidate la frontiere”, a mai spus el în cadrul dezbaterii.
În acest context, Viktor Orban a sugerat implementarea unui sistem care să faciliteze întâlniri la nivel înalt între liderii țărilor membre Schengen, similar cu ceea ce s-a realizat în zona euro în 2008, pe durata crizei financiare.
Uniunea Europeană necesită o schimbare
El a afirmat în fața eurodeputaților de la Strasbourg că Uniunea Europeană necesită o schimbare și că președinția ungară își propune să fie catalizatorul acestei transformări.
„Uniunea Europeană are nevoie de schimbare şi preşedinţia ungară vrea să fie catalizatorul acestei schimbări”, a spus Orban, în faţa eurodeputaţilor la Strasbourg.
Orban a declarat că competitivitatea ar trebui să fie principalul catalizator al schimbării în Europa, în cadrul prezentării programului președinției ungare a UE. El a subliniat că deciziile referitoare la această schimbare trebuie să fie adoptate de statele membre. Misiunea Ungariei este să identifice problemele și să formuleze propuneri care să sprijine pacea, securitatea și prosperitatea Uniunii.
În ceea ce privește competitivitatea, Orban a menționat că, în ultimele două decenii, creșterea economică a Uniunii Europene a fost mai lentă decât în SUA și China. El a adăugat că firmele din UE plătesc de două sau trei ori mai mult pentru electricitate decât cele americane, iar prețurile gazului sunt de patru sau cinci ori mai mari.
Orban a exprimat dorința de a vedea o Uniune Europeană prosperă. El a subliniat că succesul președinției Ungariei va contribui la succesul întregii Uniuni și că președinția caută soluții „bazate pe bunul simț” pentru problemele europene.