Ungaria va elimina plafonarea preţurilor produselor alimentare

Începând cu 1 iulie 2024, Ungaria va elimina reducerile obligatorii de preț pentru anumite alimente de bază. Plafonarea a fost impusă marilor retaileri, dar acum va fi eliminată ca urmare a scăderii inflației, a declarat marți Ministerul Economiei de la Budapesta.

În iunie 2023, guvernul condus de premierul Viktor Orban a impus reduceri obligatorii de preț în Ungaria. Decizia a fost luată din cauză că Ungaria înregistrase una dintre cele mai mari inflații din Uniunea Europeană.

„Inflaţia se diminuează, salariile reale înregistrează creşteri din septembrie 2023, ceea ce înseamnă venituri mai ridicate pentru familii, contribuind la precauţii mai reduse şi, prin urmare, la majorarea consumului”, a precizat Ministerul Economiei.

Rata anuală a inflației a fost de 25,7% în ianuarie 2023. A fost cel mai înalt nivel. De atunci, însă, s-a stabilizat în intervalul țintă al Băncii Centrale, de 2% – 4%. Rata anuală a inflației a fost de 4% în cursul lunii mai.

Începând cu iunie 2023, conform noilor reglementări, retailerii de alimente cu vânzări anuale de peste un miliard de forinți erau obligați să ofere reduceri săptămânale la 20 de produse alimentare. Suma este echivalentul a aproximativ 2,72 milioane de dolari.

Printre produsele alimentare plafonate se află:

  • carne de porc
  • lapte
  • brânză
  • și pâine

Aceste reduceri trebuiau să fie de cel puțin 15% față de cel mai scăzut preț oferit pentru acele produse în precedentele 30 de zile.

Ungaria
Ungaria/SURSA FOTO: Dreamstime

Rata inflației din luna mai, cea mai ridicată din decembrie

Rata anuală a inflației în Ungaria a crescut ușor la 4% în mai 2024, față de 3,7% în luna precedentă.

Aceasta a fost cea mai ridicată valoare înregistrată din decembrie 2023, prețurile scăzând într-un ritm mai lent pentru energie electrică, gaze și alți combustibili (-2,4% față de -4,5% în aprilie), în timp ce au rămas neschimbate pentru alimente (1%) și servicii (9,5%).

Pe de altă parte, inflația s-a temperat în cazul:

  • băuturilor alcoolice și al tutunului (3,5% față de 3,8%)
  • al articolelor de îmbrăcăminte (4,7% față de 4,8%)

Rata anuală a inflației de bază, care exclude elementele volatile precum alimentele și energia, a încetinit și mai mult, ajungând la 4%, față de 4,1% în perioada anterioară.

Pe o bază lunară, prețurile de consum au scăzut cu 0,1% în mai, inversând o creștere de 0,7% în perioada anterioară.