Ungaria nu a scăpat de ce se temea. Ce fac străinii în țara vecină: Permanent în fruntea listei

Ungaria

SURSA FOTO: dailynewshungary.com

Este binecunoscută politica anti-străini pe care a dus-o, în multe rânduri, premierul Viktor Orban. Iată însă că Ungaria nu a scăpat exact de ce se temea şeful Guvernului. Budapesta nu o duce prea bine, spune specialistul Biroului Imobiliar Central Home, Ben-Ezra Orran, cel care precizează că foarte mulți clienți pe piața imobiliară din țară sunt, de fapt, vietnamezi. Totuși, nu sunt singurii. Expertul precizează că printre ei se numără și cumpărători ruși sau chinezi.

Clienții cei mai importanți de pe piața imobiliară din Budapesta sunt vietnamezi

Se schimbă regulile jocului la Budapesta. Ben-Ezra Orran afirmă că, în prezent, piața imobiliară din Ungaria este dominată de cumpărători vietnamezi. Aceștia sunt urmați de investitori și achizitori din Israel și China.

El spune, în cadrul unei interviuri pentru publicația ungară „Világgazdaság” că în Ungaria numărul companiilor israeliene de administrare imobiliară este în creștere.

Germanii, pe de altă parte, își investesc în mod preferențial banii în clădiri de birouri, iar apartamentele din capitală cu un preț de 150 de milioane de forinți (aproximativ 1.897.545 lei) au captat atenția investitorilor ucraineni.

Specialistul a menționat că noul statut de investitor străin, ce urmează să fie implementat anul viitor, ar putea avea un caracter mixt. Acest lucru ar putea aduce beneficii semnificative în special pentru investitorii din China.

”În urmă cu opt ani, în 2016, un număr semnificativ de chinezi și vietnamezi au emigrat la Budapesta, astfel mulți ani la rând ei au fost cel mai important grup de cumpărători. Ei au cumpărat atât în ​​scop personal, cât și pentru investiții.

În același timp, în perioada pandemiei, așteptarea era mai caracteristică, însă la acea vreme a crescut și prezența israelienilor, unul dintre motivele principalele fiind existenţa multor companii israeliene de administrare imobiliară în Ungaria, care au făcut investiții în continuare.

Chiar și după Covid, ei au fost cei din urmă, sunt prezenți mai proeminent pe piață, la fel ca și investitorii germani, care preferă să investească în clădiri de birouri sau să ia parte la finisarea acestora”, a declarat pentru „Világgazdaság” directorul Biroului Imobiliar Central Home, Ben-Ezra Orran.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cei mai mulți sunt vietnamezi

Dezvoltatorul a fost un actor important pe piața imobiliară din centrul Budapestei timp de peste 15 ani. Conform observațiilor de la Central Home, străinii care investesc pe piața locală imobiliară se situează astfel:

  • pe primul loc sunt vietnamezii
  • urmați de israelieni
  • iar pe locul trei se află investitorii chinezi

„În linii mari se schimbă ordinea, însă aceste trei țări sunt permanent în fruntea listei părților interesate”, a subliniat expertul.

După începutul conflictului ruso-ucrainean, cererea pentru apartamente în valoare de aproximativ 150 milioane de forinți a crescut semnificativ. Aceste proprietăți au captat atenția unui număr mare de chiriași și cumpărători din Ucraina.

Potrivit lui, în ultimele 18 luni până la 2 ani și jumătate, cererea a fost predominant pentru apartamentele de lux mai spațioase, acestea fiind frecvent închiriate. Totuși, există și un interes considerabil pentru achiziția unor astfel de locuințe.

„Între investitorii străini, chinezii sunt întotdeauna menționați pe primul loc, deși sunt mulți vietnamezi pe piața internă de ani de zile. De exemplu, proprietarul unuia dintre birourile de franciză ale companiei Central Home este vietnamez, motiv pentru care în ultimii cinci sau șase ani a primit multe solicitări de la parteneri și clienți vietnamezi.

În preferinţele lor sunt în principal spațiile comerciale și sistemul de rezervare online Airbnb, în tot felul de categorii de preț”, a explicat Ozran.

Datele furnizate de Oficiul Central de Statistică (KSH) arată că, în 2022, un terț din totalul achizițiilor de locuințe efectuate de străini a fost realizat în Budapesta.

Conform KSH, în Budapesta, sectorul XIII a fost cel mai căutat, însă și sectoarele interioare ale Pestei au stârnit un interes considerabil.

Conform Central Home, sectorul VII a fost cel mai solicitat, în timp ce sectoarele V și VI au avut o cerere mai scăzută din cauza restricțiilor legate de autorizațiile Airbnb.

SURSA FOTO: Dreamstime

Proprietățile care sunt la mare căutare printre străini

Potrivit Central Home, străinii sunt în principal interesați de achiziția de proprietăți imobiliare în sectoarele V, VI, VII, VIII, IX și XIII.

Printre preferințele lor se numără în principal proprietăți nou-construite, opțiuni de închiriere pe termen scurt și locuințe de lux.

La cererea publicației „Világgazdaság”, Ben-Ezra Orran a întocmit o listă cu cele mai căutate zone ale pieței imobiliare din centrul Budapestei, incluzând șase sectoare ale capitalei.

Conform lui, în anumite cazuri, cererea pentru locuințe pe anumite străzi depășește oferta disponibilă.

Printre zonele cele mai căutate se numără:

  • În sectorul V, în jurul Parlamentului și Piața Kossuth Lajos, cu accent pe proprietăți cu vedere panoramică asupra Dunării, precum și Piața Elisabeta, Piața Libertății și străzile din apropiere
  • În sectorul VI, porțiunea dintre strada Andrássy și strada Király.
  • În sectorul VII, zona din jurul Curții Gozsdu și Piața Klauzál.
  • În sectorul VIII, împrejurimile Muzeului Național și Cartierul Palatului, precum și strada Bródy Sándor și strada Szentkirályi.
  • În sectorul IX, strada Ráday și zona Pieței Ferenc.
  • În sectorul XIII, strada Pozsonyi și Parcul Szent István, ambele fiind întotdeauna foarte solicitate.

Cumpărătorii chinezi și ruși, jucători cheie pe piața imobiliară ungară

„Cumpărătorii chinezi sunt interesați de apartamente premium din centrul orașului – categoria lux sau renovate la o calitate ireproșabilă, cu cel puțin 2-3 dormitoare – și proiecte de construcții noi”, a spus specialistul.

Ben-Ezra Orran a subliniat importanța statutului de investitor străin, care va deveni efectiv anul viitor. El a explicat că această nouă categorie legală, care se dovedește a fi echivalentă cu un program de stabilire a rezidenței, le va permite cetățenilor din afara Uniunii Europene să obțină statutul de investitor străin.

Astfel, aceștia vor putea primi un permis de ședere în Ungaria pentru zece ani și un pașaport UE, achiziționând o proprietate imobiliară în valoare de 500.000 de euro sau efectuând investiții de cel puțin 250.000 de euro.

Orran anticipează că integrarea în industria locală va fi variată. Se preconizează o creștere a interesului din partea investitorilor și cumpărătorilor internaționali, însă impactul economic asupra pieței ungare rămâne încă incert.

 „Este posibil ca această schimbare să crească interesul străinilor, mai ales în cazul proprietăților de lux. Deși, în principiu, nu este necesară efectuarea unei achiziții reale, este suficientă şi cumpărarea unui certificat de investiție, deoarece condiţiile pot fi îndeplinite şi astfel”, a menționat Ben-Ezra Orran.

Prețurile ar putea să crească

Proprietățile evaluate la 500.000 de euro, echivalentul a aproximativ 200 de milioane de forinți, se disting printr-o locație excelentă, renovări de lux și amenajări spațioase, cu mai multe camere.

„De altminteri, oferta acestora nu a fost foarte abundentă în ultima perioadă, deoarece costurile de renovare au crescut semnificativ din cauza inflației din ultimii ani, costurile de renovare au crescut semnificativ din cauza lipsei de specialişti și a costului în creștere al materiilor prime.

Investitorii chinezi caută astfel de apartamente de ani de zile, astfel că nu există o schimbare majoră în acest sens, dar prețurile în locații privilegiate vor crește cu siguranță ca urmare a statutului de investitor străin”, a conchis Ben-Ezra Orran.