Ungaria nu consideră Rusia ca fiind o ameninţare directă

ungaria

Szijjarto a declarat că Ungaria a fost mereu loială față de aliații săi și a amintit faptul că ţara sa a contribuit la acţiunile NATO de întărire a flancului său estic şi va continua să susţină "securitatea şi percepţia de securitate" a statelor baltice.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat la Bruxelles, în finalul unei reuniuni cu omologi din Alianţa nord-atlantică că Ungaria nu consideră Rusia ca fiind o ameninţare directă pentru teritoriul său.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că înţelege şi respectă faptul că alte state membre ale NATO gândesc în mod diferit, notează MTI, citată de Agerpres.

În același timp, ministrul ungar de externe a mai menționat că în condiţiile în care Ungaria este loială faţă de aliaţii săi, este îndreptăţită să aştepte din partea acestora să procedeze la fel, atunci când drepturile comunităţii etnice maghiare din Ucraina sunt „încălcate în mod sistematic şi grosolan”.

„Ungaria va lua întotdeauna poziţie în favoarea drepturilor comunităţilor etnice maghiare, indiferent de dimensiunea acestora”, a spus Szijjarto, subliniind că ţara sa nu poate accepta ca problemele minorităţilor etnice să fie considerate chestiuni bilaterale, în măsura în care obligaţia de a respecta minorităţile naţionale face parte integrantă din standardele internaţionale şi dintr-o serie de documente ale NATO.

Ungaria nu se simte amenințată de Rusia

Totodată, acesta a mai adăugat că, Ungaria nu poate accepta nicio referire la prezenţa rusă în Ucraina ca scuză pentru încălcarea drepturilor minorităţii maghiare. Szijjarto a mai subliniat fapul că maghiarii din Transcarpatia nu pot fi învinuiţi pentru ce se întâmplă în estul Ucrainei.

În ceea ce privește așteptările ungurilor, potrivit acestuia, Ungaria se aşteaptă ca aliaţii să-i arate clar Ucrainei că îndeplinirea obligaţiilor sale, inclusiv respectarea drepturilor minorităţilor, reprezintă o precondiţie pentru o cooperare mai apropiată cu NATO.

Legat de aprovizionarea cu energie a Europei centrale, ministrul ungar susține că ţările în cauză vor avea nevoie de o nouă infrastructură şi noi rute pentru a putea cumpăra gaz din surse noi, iar în scopul diversificării importurilor de energie vor avea nevoie de susţinere financiară pentru construirea de noi gazoducte.

În acest context, el a mai adăugat că este nevoie de o abordare strategică din partea companiilor implicate, şi nu doar de una strict financiară.

Peter Szijjarto s-a declarat totodată încrezător cu privire la faptul că, pe viitor canalele de comunicare cu Rusia vor rămâne deschise pentru discutarea problemelor esenţiale şi că nivelul de confruntare Est-Vest va scădea în perioada următoare.

„Noi, central-europenii, sunt interesaţi în mod legitim într-un dialog Est-Vest civilizat şi calm, bazat pe respect reciproc”, a spus ministrul de externe ungar.