Bancile maghiare nu au aceeasi expunere in fata crizei financiare internationale, precum cele din Islanda, a declarat guvernatorul bancii centrale din Ungaria, Andras Simor, citat de Wall Street Journal. Potrivit lui Simor, facilitatile de credit stabilite saptamana trecuta de catre Banca Central Europeana (BCE) pentru alimentarea pietei ungare cu lichiditati in euro, va fi folosita numai ca „ultima solutie”.

„Nu avem nevoie de banii BCE. Vom apela la aceasta optinue numai in conditiile in care aceasta ar fi „ultima solutie”, a declarat guvernatorul. el a precizat ca Ungaria isi va reduce deficitul bugetar, pentru a putea indeplini critariile de adoptare a monedei unice europene. Simor a precizat ca este vorba si de ajustari printr-o reforma a sistemului de pensii, care va duce deficitul din acest an la 2,9% din Produsul Intern Brut (PIB) al Ungariei.

„Guvernul a luat numeroase masuri pozitive in ultimii doi ani, iar acum va merge si mai departe. De asemenea, banca centrala a introdus o serie de noi reglementari cu scopul de a creste lichiditatea pe piata monetara pe pe cea a bondurilor guvernamentale”, a explicat Andras Simor. Acxesta a adaugat ca „Ungaria a trecut peste numeroase crize financiare, fiind o tara care intotdeauna si-a indeplinit obligatiile si a trecut usor peste crizele din anii 1956, 1981 si 1990, care au fost mult mai severe in comparatie cu situatia intalnita in prezent pe pietele maghiare”.

Sursa: Budapest Times