Ungaria are nevoie de până la 4 ani pentru a renunța la petrolul rusesc. Detaliile au fost oferite de un apropiat al lui Viktor Orban, respectiv de șeful de cabinet al prim-ministrului ungar. Declarația vine în contextul în care Bruxelles-ul a propus noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Ungaria nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE. Țara condusă de Viktor Orban are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile. Aceste explicații au fost oferite de şeful de cabinet al prim-ministrului ungar.
Gergely Gulyas a declarat, pentru agenția Reuters, că nu perioada de tranziție este cea mai mare problemă care stă în calea unui acord. Declarațiile sale vin în contextul în care Comisia Europeană a propus noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Ungaria, țară care depinde de importurile de petrol ruseşti printr-o conductă, pune frână în calea sprijinului de care este nevoie din partea tuturor celor 27 de state din UE.
„Dacă toate celelalte condiţii sunt acolo, atunci 3,5 până la 4 ani ar fi suficient (…). Dar până la un acord cu privire la toate, nu există un acord cu privire la nimic”, a spus Gulyas în acest interviu.
În ce condiții susține Viktor Orban sancțiunile împotriva Rusiei pe petrol
Pentru modernizarea rafinăriilor şi extinderea unei conducte ce aduce petrol din Croaţia, Ungaria ar avea nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro în investiţii pe termen scurt. Gulyas a precizat că Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face această schimbare.
„Dacă Comisia poate oferi o soluţie pentru aceasta, atunci noi suntem deschişi (pentru a susţine sancţiunile), dacă nu, atunci cerem un opt-out.Nu timpul este cea mai mare problemă. Această schimbarea tehnologică este posibilă până la 31 decembrie 2025 sau la jumătatea lui 2026”, a adăugat el.
UE încă speră să fie în măsură să convină asupra sancţiunilor vizând petrolul rusesc înainte de următoarea reuniune a Consiliului European săptămâna viitoare, a declarat preşedintele Consiliului Charles Michel.
Ungaria acuză lipsa sau existenţa voinţei politice a Comisiei Europene
Potrivit lui Gulyas, negocierile cu privire la eliberarea de fonduri către Ungaria din Fondul de Redresare al UE ar putea fi terminate „într-o oră” dacă există un acord asupra tuturor aspectelor semnificative.
Comisia Europeană a refuzat aprobarea plății banilor meniţi să ajute la recuperarea economiilor din criza provocată de COVID-19 în Polonia şi Ungaria, acuzându-le că încalcă statul de drept. Gulyas a spus că Ungaria a oferit un „răspuns constructiv” la toate chestiunile ridicate de Bruxelles.
„Din partea Comisiei, nu este o chestiune profesionistă, ci lipsa sau existenţa voinţei politice care va decide când ei semnează acordul cu Ungaria cu privire la Fondul de Redresare” post-pandemie, a declarat el.