Guvernul din Ungaria a emis vineri un decret important prin care angajatorii maghiari sunt autorizaţi să le ceară angajaţilor lor să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, drept o condiţie la locul de muncă, a anunțat agenţia MTI.
Schimbări majore în Ungaria în privința vaccinării
Astfel, angajatorii din Ungaria pot solicita personalului lor să se vaccineze ‘dacă ei consideră acest lucru ca fiind necesar în interesul siguranţei oamenilor care lucrează acolo’, se arată în decretul publicat în cel mai recent număr al gazetei oficiale Magyar Kozlony. Angajatorii care le solicită lucrătorilor lor să se vaccineze trebuie să le dea acestora un termen de 45 de zile pentru a primi prima doza. Doza a doua trebuie administrată la data indicată de medic.
Angajaţii care nu se conformează pot fi plasaţi în concediu fără plată timp de un an, după care li se poate înceta contractul de muncă. Angajaţii care pot prezenta un certificat medical conform căruia vaccinarea împotriva COVID-19 le-ar pune în pericol sănătatea sunt exceptaţi de la noua regulă.
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, a anunţat decizia în conferinţa de presă săptămânală de joi, subliniind că măsura este necesară pentru a creşte rata de vaccinare în contextul celui de-al patrulea val epidemic. Un decret separat publicat în gazeta oficială prevede obligativitatea purtării măştilor de protecţie în transportul public, în staţii şi gări începând de la 1 noiembrie.
România a depășit PIB-ul Ungariei
Premierul interimar Florin Cîțu anunță că România are un PIB pe cap de locuitor mai mare decât Ungaria și că urmează să depășească și Polonia, dacă economia va merge în același ritm. România are cea mai bună redresare economică din Europa, mai spune premierul.
„În premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor. Vestea bună este că va depăși și Polonia, așa cum anunță Banca Mondială. Desigur, pentru asta trebuie să menținem ritmul actual”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.
„Este un nou semnal că măsurile luate au fost cele potrivite, chiar și în perioadă de criză sanitară. Avem cea mai bună redresare economică din Europa, iar asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Important este să nu facem pași în spate”, a continuat Cîțu.