Ungaria refuză din nou o propunere a Uniunii Europene

Ungaria a refuzat recent o propunere venită din partea Uniunii Europene care viza trimiterea de consilieri militari europeni în Ucraina, cu scopul de a coordona instruirea soldaților ucraineni.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a argumentat că această inițiativă ar putea duce la o escaladare a conflictului, conform declarațiilor sale din cadrul unei conferințe de presă, citate de agenția MTI.

În cadrul discuțiilor, ministrul de Externe al Ungariei a subliniat că, în anul 2022, Uniunea Europeană a optat pentru instruirea soldaților ucraineni în diverse state membre.

El a menționat că Ungaria a refuzat să contribuie cu trupe sau fonduri pentru acest program și a contestat desfășurarea misiunilor de instruire pe teritoriul său.

Cu toate acestea, el a adăugat că Ungaria nu a exercitat presiuni asupra altor state membre pentru a se abține de la participarea la inițiativa respectivă.

Peter Szijjarto
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Conflictul din Ucraina ar putea escalada

Între timp, Szijjarto a declarat că Uniunea Europeană a pus pe masă o „propunere extrem de riscantă” care prevede desfășurarea de consilieri militari în Ucraina pentru a coordona diverse activități.

Aceasta vine în completarea extinderii cu încă doi ani a mandatului misiunii menționate anterior, și, potrivit lui, ar putea contribui la intensificarea conflictului.

„Este periculos şi pentru Ungaria, căci escaladarea … se produce mai întâi în vecinătate, nu la mii de kilometri distanţă”, a remarcat el.

„Nu putem susţine propunerea în forma sa actuală”, a spus Szijjarto, menţionând că Ungaria – care exercită în prezent preşedinţia semestrială, prin rotaţie, a Consiliului UE – a solicitat o revizuire a acesteia.

Peter Szijjarto
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Miniștrii Ungariei și Ucrainei poartă discuții „sincere” în contextul tensiunilor cu Rusia

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a declarat că a avut luni o „conversație individuală foarte sinceră” cu omologul său ungar, pe fondul dezacordurilor generate de invazia Rusiei în Ucraina.

Ungaria și-a supărat aliații din NATO și Uniunea Europeană prin menținerea unor legături economice strânse cu Rusia și a refuzat, de asemenea, să se alăture altor țări occidentale în trimiterea de arme pentru a-și ajuta vecinul.

La rândul său, Kievul a oprit în iunie fluxul de petrol de la Lukoil din Rusia către rafinăriile din Ungaria și Slovacia, forțând MOL din Ungaria să renegocieze aprovizionarea prin Belarus și Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă comune, Sybiha a mulțumit Budapestei pentru susținerea sancțiunilor UE împotriva Rusiei și a declarat că Kievul este „angajat să dezvolte relații pragmatice și previzibile de bună vecinătate”.

Dar după ce ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că Budapesta va sprijini orice inițiativă care ar duce la pace în Ucraina, Sybiha a adăugat că speră ca Ungaria să continue să sprijine „inițiativele ucrainene” – referindu-se la planurile avansate de Kiev care resping orice câștig teritorial rusesc.

Szijjarto a declarat că Ungaria „ar dori ca Ucraina să se abțină pe viitor de la acele măsuri unilaterale luate recent, care au reprezentat provocări speciale pentru aprovizionarea cu energie a Ungariei”, dar nu intenționează să restricționeze fluxurile de gaze sau exporturile sale substanțiale de energie către Ucraina.

El a mai spus că Ungaria dorește să participe la reconstrucția Ucrainei.