Europa a impus un set de sancțiuni severe Rusiei odată cu invadarea Ucrainei din 24 februarie, însă se pare că Ungaria nu este de acord cu toate propunerile venite din partea Comisiei. Anunțul a venit în urmă cu doar câteva momente din partea premierul Viktor Orbán.
Potrivit cotidianului Le Monde, liderul de la Budapesta a decis că se va opune „formei actuale” a proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia.
În ceea ce privește argumentele invocate de acesta, Viktor Orbán susține că deşi ar beneficia de o derogare, Ungariei i-ar fi afectată grav securitatea energetică.
Ungaria nu renunță la petrolul rusesc
„Cu toată responsabilitatea, nu putem vota pentru proiectul Comisiei Europene. În forma actuală, o astfel de măsură ar distruge complet securitatea energetică a ţării noastre”, a declarat miercuri după-amiază Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, conform cotidianului Le Monde.
Menționăm faptul că răspunsul clar al Ungariei vine după ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o oprire progresivă a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul noilor sancţiuni impuse Moscovei.
Pe de altă parte, sunt țări care sunt dependente de petrolul rusesc, iar în cazul lor situația este mai gravă. În acest sens, Ungaria şi Slovacia ar urma să beneficieze de derogări temporare, având în vedere dependența totală de importurile de petrol din Rusia.
În ciuda acestui lucru însă, derogarea temporară nu este suficientă, spune oficialul ungar. El a mai precizat și că nu este vorba despre ”o lipsă de voință politică”, ci doar despre o realitate fizică.
„Nu este vorba despre o lipsă de voință”
„Livrările de petrol rus sunt necesare pentru funcţionarea Ungariei, iar Budapesta ar fi exceptată de la oprirea importurilor doar până la sfârşitul anului 2023. Nu este vorba despre o lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci de realitatea fizică, geografică şi în materie de infrastructură”, a explicat Peter Szijjarto.
O reacție în acest sens a venit și de la Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta. El a confirmat faptul că la momentul actual, Ungaria importă din Rusia 65% din necesarul de petrol şi 85% din necesarul de gaz.
Ungaria nu este însă singura țară care ar putea fi afectată de decizia UE. Și în Germania predomină îngrijorările.
Guvernul Olaf Scholz a subliniat miercuri faptul că și Germania s-ar putea confrunta cu „perturbări” ale aprovizionării cu petrol în cazul în care Uniunea Europeană va opri progresiv importurile din Rusia din cauza războiului declanșat în Ucraina.