Ungaria sfidează din nou Europa! Decizia controversată luată de premierul Orban
Luni, Viktor Orban a făcut o declarație prin care și-a exprimat sprijinul pentru Oliver Varhelyi, actualul comisar european pentru Ungaria, pentru un nou mandat.
Deși acest sprijin vine din partea liderului maghiar, Ursula von der Leyen și establishment-ul politic de la Bruxelles au avut poziții critice constante față de Varhelyi. Criticile s-au concentrat în special asupra modului în care Varhelyi a gestionat problemele legate de statul de drept în statele candidate la Uniunea Europeană.
De-a lungul timpului, Varhelyi a primit critici pentru abordările sale și pentru posibila influență a pozițiilor sale asupra relațiilor și proceselor de aderare ale acestor state.
Aceste tensiuni reflectă divergențele existente între pozițiile oficialilor europeni și perspectivele Ungariei privind problemele de conformitate și reforma în statele candidate. Relatările sunt furnizate de Politico.eu.
„De-a lungul ultimilor cinci ani, comisarul Varhelyi a dovedit că UE poată să facă diferența ca forță pozitivă în vecinătatea noastră și dincolo de ea. Va face o treabă excelentă în următoarea comisie”, a scris Orban pe rețelele sociale, luni.
Șansele lui Varhelyi sunt mici
Decizia lui Viktor Orban de a-l susține pe Oliver Varhelyi pentru un nou mandat de comisar european va stârni, fără îndoială, noi controverse la Bruxelles.
Varhelyi, care conduce Comisariatul European pentru Vecinătate și Extindere din 2019, a fost subiectul unor critici severe privind gestionarea mandatului său.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a solicitat ca guvernele naționale să propună doi candidați pentru funcțiile de comisari – un bărbat și o femeie – cu excepția cazului în care sunt reînnoite mandate existente.
Totuși, șansele ca Varhelyi să fie reconfirmat pentru o nouă perioadă în cadrul viitoarei comisii sunt reduse. Acest portofoliu este deosebit de important pentru următorii cinci ani, având în vedere procesul de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
În plus, statele membre ale UE par reticente față de ideea de a-l menține pe Varhelyi în funcție, în contextul în care guvernul Orban își accentuează divergențele cu valorile europene și își intensifică criticile la adresa partenerilor europeni, în timp ce își întărește relațiile cu liderii autoritari, inclusiv Vladimir Putin.