Ungaria, prin vocea premierului său, Viktor Orban, a transmis un mesaj clar către Uniunea Europeană. Poziția țării este acum foarte clară!
Ungaria nu este de acord cu aderarea Ucrainei la UE
Ungaria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Premierul Viktor Orban a transmis un mesaj foarte clar către oficialii europeni. Declarațiile au fost făcute vineri, 10 noiembrie, la postul de radio de stat din Ungaria. Orban a precizat că nu este de acord cu începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina.
O decizie pe această temă va fi luată de către liderii UE la mijlocul lunii decembrie 2023. Astfel, luna viitoare, liderii Comunității Europene ar putea lua hotărârea de a invita Kievul să înceapă discuțiile de aderare. Acest lucru se va întâmpla imediat ce țara va îndeplini condițiile finale impuse de Comisia Europeană.
Această decizie va putea fi luată doar prin unanimitatea celor 27 de membri ai UE. În această privință, Ungaria reprezintă un adevărat obstacol. Premierul Orban a precizat că „nu trebuie începute discuțiile de aderare, aceasta este poziția clară a Ungariei”.
El a completat spunând că Bruxelles „datorează bani Ungariei”.
Oficialul maghiar se referă la faptul că Bruxelles a suspendat pentru Ungaria sume uriașe, de miliarde de euro din fonduri UE. Această acțiune a fost întreprinsă din cauza unor probleme de stat de drept care existau în Ungaria. Viktor Orban șantajează astfel Uniunea pe tema aderării Ucrainei.
Viktor Orban neagă că cele două teme ar fi legate
În declarația sa pentru radio-ul de stat, premierul a precizat că între cele două chestiuni nu există nicio legătură.
„Aș dori să precizez foarte clar că respingerea maghiară a începerii discuțiilor cu Ucraina privind aderarea la UE nu face obiectul unui acord comercial. Nu poate fi legată de problema fondurilor pe care Ungaria este îndreptățită să le obțină”, a mai spus premierul.
Tema fondurilor europene este importantă pentru Orban din cauza faptului că țara pe care o conduce se confruntă în 2023 cu o importantă stagnare economică. Totodată, Ungaria are un deficit bugetar în creștere și printre cele mai mari rate ale inflației din UE. Inflația a atins nivelul de 25% în primul trimestru.
Orban a avut numeroase confruntări cu UE pe teme diverse. Printre acestea amintim și înăsprirea controalelor de stat asupra organizațiilor neguvernamentale.
Opinia lui Orban este împărtășită și de șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto.
El precizat miercuri, cu o zi înainte de declarațiile premierului, că, aderarea Ucrainei va „aduce războiul în bloc, ceea ce evident nu doreşte nimeni”.