Lovitura care i se pregătește Ungariei. Avertisment teribil al unui oficial european
Lovitura care i se pregătește Ungariei. Decizia Ungariei de a simplifica condițiile de intrare pentru cetățenii din Rusia și Belarus, survenită după vizita premierului Viktor Orbán la Moscova, a stârnit îngrijorări în rândul parlamentarilor europeni, care se tem că aceasta ar putea compromite securitatea zonei Schengen.
Mai mult, premierul Poloniei, Donald Tusk, a avertizat că expulzarea Ungariei din Spațiul Schengen înseamnă, automat, și ieșirea țării din Uniunea Europeană.
Comentariile lui Tusk vin în urma apelurilor unor politicieni din Europa privind excluderea Ungariei din Zona Schengen, după decizia privind regulile de intrare pentru cetățenii Rusiei și Belarusului, scrie site-ul Schengen.News.
Decizia Ungariei de a include Rusia și Belarus în sistemul său național de vize a stârnit controverse în rândul autorităților din Europa. 70 de membri ai Parlamentului European au cerut măsuri mai stricte împotriva Ungariei, chiar și excluderea Ungariei din bloc, relatează publicația.
Excluderea din Schengen ar fi și începutul ieșirii Ungariei din UE
Includerea Rusiei și Belarusului în schema națională de vize a Ungariei înseamnă că cetățenii din aceste două țări pot rămâne în Ungaria timp de până la cinci ani, având posibilitatea de a-și aduce familiile și de a accelera dosarele de aprobare în 21 de zile.
Pentru a beneficia de această schemă, nu sunt necesare calificări speciale. Viza oferă și posibilitatea rezidenței permanente după trei ani.
Măsuri mai dure împotriva Ungariei
Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, 67 de membri ai Parlamentului European au cerut măsuri mai stricte împotriva Ungariei, dacă nu își schimbă politica în materie de vize.
Deputații au considerat decizia Budapestei drept ”iresponsabilă”, subliniind că un astfel de pas reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității statelor membre.
Acești „lucrători” cu vize maghiare vor avea posibilitatea de a circula liber în spațiul Schengen. Fără autorizarea corespunzătoare, există riscul ca acești cetățeni non-europeni să consolideze rețeaua rusă de spionaj în cadrul UE, susțin autorii scrisorii.
La începutul acestei luni, deputatul finlandez, liderul Grupului parlamentar social-democrat, Tytti Tuppurainen, afrima că Ungaria trebuie exclusă din Zona Schengen.
Budapesta se apără
Statele baltice au criticat și ele decizia Ungariei de a simplifica cerințele de intrare pentru cetățenii Rusiei și Belarusului.
Răspunzând îngrijorărilor exprimate de statele baltice, ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a spus că sunt niște „minciuni copilărești”.
Potrivit lui Szijjártó, rușii și bielorușii pot intra în Ungaria doar dacă obțin viză și nu pot deține decât un permis de ședere în conformitate cu procedura prevăzută de lege.
Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară a preluat de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi-a înfuriat partenerii europeni după ce a făcut o vizită la Moscova pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre un potenţial acord de pace în Ucraina.
Responsabilii de la Bruxelles s-au distanţat imediat de demersul lui Orban, subliniind că acesta nu a avut mandat din partea Uniunii Europene de a discuta cu Putin.