Iese Ungaria din UE? La această întrebare s-a răspuns chiar din interiorul țării. Andras Simor, fostul guvernator al Băncii Centrale de la Budapesta între 2007 și 2013, a declarat că țara sa s-a apropiat de scenariul unei posibile părăsiri a Uniunii Europene.
El a susținut totuși că scenariul unui „Hu-Exit” nu este cel mai probabil, dar că „este unul posibil”.
„Probabilitatea sa, dacă era 10% anul trecut, acum s-a ridicat la 20%-30%”, a spus el într-o intervenție la televiziunea ATV, citat de Bloomberg.
„Mă tem că Guvernul va manevra țara într-o situație în care o ieșire din Uniunea Europeană devine o alternativă reală”, a adăugat fostul guvernator al Băncii Centrale a Ungariei, Andras Simor, un critic vocal al lui Viktor Orban.
Ungaria are cea mai mare rată a inflației
Simor este cel care a ajutat la gestionarea economiei ungare când Budapesta a avut nevoie de un împrumut de la Fondul Monetar Internațional pentru a face față crizei economice din 2007-2008. În cadrul intervenției sale, el a vorbit și despre economia ungară. Fostul guvernator a spus că nu se așteaptă ca aceasta să sufere o „implozie”, ci mai degrabă să „alunece lent pe tobogan” în jos.
Ungaria se confruntă cu cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, deși a primit o derogare de la sancțiunile europene față de importurile energetice din Rusia.
Luna trecută guvernul lui Viktor Orban a renunțat la plafonarea prețurilor la alimente, măsură introdusă la începutul lui 2022, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare pe care Fidesz le-a câștigat în cele din urmă, în pofida frontului comun făcut de partidele de opoziție.
Deficitul bugetar al Ungariei a ajuns și el la un nivel record după ce guvernul Orban a implementat mai multe măsuri populiste înaintea alegerilor.
Viktor Orban, opinii anti-europene la Tușnad
În context, trebuie amintit că premierul Ungariei, Viktor Orban, a ținut neapărat să-ți exprime deja cunoscutele opinii anti europene la Tușnad. El a ținut un discurs în care a precizat faptul că Uniunea Europeană respinge moștenirea creștină. Premierul Ungariei a reluat atacurile la adresa Uniunii Europene pentru ceea ce el a numit „ofensiva LGBTQ”.
Agenția de presă Reuters scrie că, într-un discurs susținut în România, Viktor Orban, un critic de lungă durată al Bruxelles-ului, a spus că speră ca alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor să consolideze guvernele din cadrul blocului care resping „federalismul” reprezentat de Germania și Franța.
„UE este „fie un imperiu, fie națiuni (individuale) … Nu ar trebui să ne facem iluzii: federaliștii încearcă să ne îndepărteze. Au vrut o schimbare de guvern (în 2022) în Ungaria”, a mai spus Viktor Orban, adăugând că același lucru este valabil acum și pentru Polonia.