Populaţia Ungariei s-a redus într-un ritm fără precedent comparativ cu trendul global în ultimii 30 de ani, potrivit ziarului Nepszabadsag, care citează date ale Biroului Central de Statistică.

În primele cinci luni ale anului, numărul naşterilor a fost numai de aproximativ 34.000, cu 5,5% mai mic decât cel din perioada similară din 2012.

Femeile din Ungaria dau naştere într-o proporţie tot mai mare primului lor copil la o vârstă mai înaintată, iar peste o treime din cele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani şi o cincime din cele din grupa de vârstă de 35-39 de ani nu au deloc copii, scrie Nepszabadsag.

Noul program demografic ar putea fi aprobat miercuri, a declarat, pentru Magyar Hirlap, consilierul premierului pe probleme de familie, Mariusz Revesz. El a mai spus că proiectul în acest sens urmează să fie aprobat la toamnă de parlament.

Miklos Soltesz, secretarul de stat pentru familie, a declarat săptămâna trecută că programul vizează prelungirea facilităţilor fiscale pentru familiile care nu au aplicat încă pentru returnarea de taxe în funcţie de numărul copiilor lor. Programul va asigura de asemenea asistenţă pentru studenţii care vor să-şi întemeieze o familie.

Proiectul stabileşte regulile privind ‘flexibilizarea’ beneficiilor pentru îngrijirea copiilor acordate mamelor tinere. Vor fi trasate de asemenea şi detaliile schemei de subvenţii menite să ajute familiile tinere să-şi cumpere prima casă.

Componentele programului vor completa măsurile pro-familie adoptate anterior de guvern, care urmăreau să ajute ‘orice persoană care vrea să aibă o familie şi copii’, a spus Soltesz. AGERPRES